Actualizare 23.01. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, a spus, la ieșirea de la Curtea de Apel, că nu există „nici măcar o singură probă care să justifice” o condamnare și că speră în continuare ca Dan Voiculescu să fie achitat.
El a mai spus că există o cale de atac care poate fi exercitată și după ramânerea definitivă a acestei hotărâri, contestația în anulare.
Actualizare 22.07. Dosarul ICA a fost amânat pentru mâine. Procesul va fi reluat la ora 10.
Procurorii au cerut maximă pedeapsă şi au cerut să fie aplicată legea mai favorabilă pentru toţi inculpaţii. Pedeapsa maximă este de 10 ani.
Toate solicitările pe care le-au cerut apărătorii lui Dan Voiculescu au fost respinse pe bandă rulantă. Apărătorii lui Dan Voiculescu au făcut două solicitări de recuzare a completului de judecată, apoi au ridicat alte excepţii, dar aceste cereri au fost respinse de către instanţă.
Marți, la ora 10, va fi ultimul termen, instanţa va rămâne în pronunţare. În mai puţin de o lună se va da o pronunţare.
„Este tardiv să mă pronunţ, au fost respinse solicitările, unele ca inadmisibile, sau nefondate. S-a dat cuvântul în dezbateri, dar doar cu privire la doamna procuror, reprezentantul Ministerului Public, iar mâine, dezbaterile vor continua începând cu ora 10. Având în vedere complexitatea cauzei, numărul de legi speciale invocate, nu este suficient timp pentru pregătiea apărării. Legea e dură, unii o vor şi mai dură”, a declarat avocatul lui Dan Voiculescu, la ieşirea din sala de judecată.
Actualizare 21.39. Avocații inculpaților au făcut o nouă cerere de recuzare, după ce alte trei solicitări ale lor au fost respinse.
Actualizare 21.07. Cererea de recuzare a judecătorilor a fost respinsă. De asemenea, a fost respinsă și cererea de audiere a fiicelor lui Dan Voiculescu.
Pe de altă parte, avocații au cerut o amânare, invocând oboseala și canicula, în condițiile în care ședința de judecată durează de aproape 10 ore. Judecătorii nu s-au pronunțat pe marginea acestei solicitări.
Actualizare: 19.20. Judecătorii au admis ca la dosar să fie depuse unele documente, dar au respins solicitările avocaților de efectuare a unor expertize și de audiere a unor martori, inclusiv cererile de audiere a lui Traian Băsescu, Dacian Cioloș sau Ilie Sârbu.
_____________________
Dan Voiculescu spune că este pregătit pentru orice soluţie în dosarul ICA.
„Ultimul cuvânt mi l-am cam spus, dacă e vorba de o condamnare, îmi iau hainele şi mă duc”, a spus el.
Apărătorii lui Dan Voiculescu au cerut ca în acest caz preşedintele Traian Băsescu să dea explicaţii în instanţă.
„Eu nu cred că judecătorii o să-l cheme pe Traian Băsescu ca martor, dacă nu l-au chemat în dosarul fratelui, nu cred că în problema asta o să-l cheme”, mai spune Dan Voiculescu.
„La acel moment îndeplinea funcția de primar al Bucureștiului și a semnat niște autorizații care au privit niste construcții ridicate chiar pe suprafețele de teren în discutie în procedura de privatizare”, spune avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ.
Apărătorii au cerut citarea preşedintelui României şi în faţa instanţei de fond. Magistraţii au respins solicitarea ca nejustificată. Un alt demnitar aflat pe lista avocaţilor este socrul premierului Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu. Acesta, în calitate de ministru al Agriculturii, a semnat în 2002 ordonanţa de urgenţă privind privatizarea ICA. Şi fostul ministru al Agriculturii Dacian Cioloş ar putea veni cu lămuriri, spun avocaţii.
„Cred că e importantă audierea lui Dacian Cioloș pentru că dânsul e cel care a semnat constituirea de parte civilă efectuată la cererea organului de urmărire penală”, spune Gheorghiță Mateuț.
În sala de judecată, timp de jumătate de oră, apărătorii nu s-au oprit din solicitări. Pe lângă martori, aceştia au cerut depunerea la dosar a nenumărate avize şi expertize legate de privatizarea ICA, dar şi a 40 de volume care, spun ei, s-ar afla în sertarele DNA.
Înscrisurile de la toate aceste instituţii ar putea să dovedească faptul că ICA a fost privatizat în mod corect, spun avocaţii. De asemenea, aceștia spun că toate autorizaţiile de construcţie au fost emise în mod corespunzător, respectându-se întotdeauna legea.
În faţa instanţei au dat declaraţii şiI fostul ministru al Comunicaţiilor, iar mai apoi director Grivco, Sorin Pantiş, Nicolae Săvulescu şi Sandu Jean, foști directori în cadrul Administraţiei Domeniilor Statului.
„Cred că este ziua în care va începe demonstrarea faptului că tot acest proces a debutat cu niște calcule bazate pe fals economic, minciună, incompetența specialistilor DNA. Sper să înceapă să se dovedească că așa-zisul prejudiciu este rodul unui delir economic”, a spus Sorin Pantiș.
„Îmi e aşa de silă de tot ce se întâmplă. Nu am citit nimic din documente. Vă rog să mă credeţi. Este un stres nervos enorm, mai ales când te ştii nevinovat”, a spus și Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, de asemenea inculpat în dosar.
În dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, mai bine de 3,5 hectare de teren care aparţineau ICA, deci statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat astfel depăşeşte 60 de milioane de euro, bani pe care Ministerul Agriculturii vrea să îi recupereze în urma procesului.