Dosarul ICA. Avocații lui Dan Voiculescu solicită audierea lui Traian Băsescu, Ilie Sârbu și Dacian Cioloș
FOTO: MEDIAFAX
ACTUALIZARE 15.50 Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghe Mateuț, a explicat că a solicitat audierea lui Ilie Sârbu pentru că, în calitate de ministru al Agriculturii la momentul repectiv, a contrasemnat Hotărârea de Guvern prin care ICA era trecută în patrimoniul ADS și transformată în societate pe acțiuni. „Este necesar să vedem dacă s-a exercitat vreo presiune sau vreo influență”, a subliniat avocatul.
În ceea ce privește audierea lui Dacian Cioloș, Gheorghe Mateuț o consideră „importantă„. Avocatul a explicat că actualul comisar al României a semnat constituirea în parte civilă a Ministerului Agriculturii în dosarul ICA. „Trebuie cercetată care a fost baza legală și care au fost motivele de fapt care au stat la baza acelei cereri”, a explicat Gheorghe Mateuț.
Avocatul a mai spus că a solicitat instanței înregistrarea unor „înscrisuri și expertize”, inclusiv imagini, referitoare la stadiul în care se găsește Institutul în acest moment, pentru a demonstra că obiectivul urmărit de Dan Voiculescu a fost dezvoltarea cercetării. El a adăugat că aceste înscrisuri pot fi administrate la un singur termen, chiar cel de astăzi și nu vor provoca o tergiversare a procesului.
Acesta ar putea fi suspendat, însă, în cazul unei sesizări a Curții Europene de Justiție.
Avocatul a mai precizat că potrivit normelor în vigoare, prescrierea faptelor (spălare de bani) ar putea avea loc abia în 2017.
ACTUALIZARE 15. 15 Traian Băsescu, solicitat ca martor procesul ICA
Dan Voiculescu cere audierea preşedintelui Traian Băsescu în procesul în care este judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Este pentru a două oară când avocaţii omului de afaceri fac o astfel de solicitare în acest proces. Totuși, nici chiar Dan Voiculescu nu crede că va fi aprobată, dar, după cum declară omul de afaceri, e dator să încerce.
Pe de altă parte, avocații săi au mai cerut audierea foștilor miniștri ai Agriculturii Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta) și Dacian Cioloș, actualul comisar pentru Agricultură din Comisia Europeană.
Traian Băsescu este chemat ca martor pentru că, în perioada în care era primar, ar fi autorizat o construcție pe terenul ICA. „Probabil de-aia l-au chemat ca martor, de ce a semnat acte, dacă nu erau în regulă?”, a explicat omul de afaceri. „Dar nu cred că judecătorul îl va chema ca martor, dacă nu l-au chemat ei ca martor în dosarul fratelui lui, care era mai evident și mai clar și era mai punctual!”, a spus Dan Voiculescu.
Omul de afaceri susține, pe de altă parte, că Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în mod ilegal.
Dan Voiculescu a menționat că Dacian Cioloș are dosar penal pentru abuz în serviciu. Despre chemarea ca martor a lui Ilie Sârbu a spus că nu știe motivația, dar proabil este chemat în calitate de fost ministru al Agriculturii în perioada respectivă.
ACTUALIZARE 14.30 Dan Voiculescu se declară pregătit să meargă la închisoare, dacă va fi condamnat. „Îmi iau hainele și mă duc”, a spus el la ieșirea de la Tribunal:
_______________
Prejudiciul creat statului depăşeste 60 de milioane de euro, bani pe care Ministerul Agriculturii vrea să îi recupereze în urma procesului.
Astăzi, completul de judecată urmează să mai audieze doi inculpaţi şi să stabilească ce probe vor admite în această cauză, după care avocaţii şi procurorii vor prezenta pledoariile finale.
„Fiecare zi e importantă în viața mea. Nu cred că asta e deosebită!”, le-a spus Dan Voiculescu jurnaliștilor care l-au întrebat dacă simte că azi e o zi importantă. „În niciun caz azi nu va fi ultimul termen, mai sunt multe probleme de rezolvat”, a completat omul de afaceri după ce a intrat în Tribunal.
Gheorghe Mencinicopschi: Îmi e așa de silă!
„Sunt proceduri, nu mă pricep”, a spus medicul Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, și el inculpat în acest proces. Întrebat cum va pleda, a spus că nevinovat și a completat: „Îmi e aşa de silă de tot ce se întâmplă! Nu am citit nimic din documente. Vă rog să mă credeţi”, le-a spus medicul ziariștilor.
El a mai spus că dosarul acesta l-a obosit și că este un stres enorm, mai ales când te știi nevinovat.
Sorin Pantiș: Calculele se bazează pe incompetența specialiștilor DNA
„Cred că este ziua în care se va demonstra sau se va începe demonstrarea calitativă a faptului că tot acest proces a debutat cu niște calcule a unui prejudiciu, calcule bazate pe fals economic, pe minciună, pe erori grave și pe o incompetență crasă – incompetența specialiștilor DNA. Este momentul în care sper să înceapă să se dovedească odată pentru totdeauna că așa-zisul prejudiciu este rolul unui delir economic. Indiscutabil prețul a fost corect. Discutăm de niște acțiuni, în spatele acelor active se află niște datorii și evaluarea pe care am cerut-o va dovedi acest lucru”, a declarat Sorin Pantiș, fost ministru al Comunicațiilor.
Privatizarea ICA, de șase ani în instanță
În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. A fost prima instanţă care a judecat acest dosar.
Dan Voiculescu alături de alte 12 persoane a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul preşedintelui fondator al PC, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului.
Dosarul a fost trimis de mai bine de şase ani în judecată, în decembrie 2008, cu 13 inculpaţi, printre care şi Dan Voiculescu. După două termene, dosarul este trimis de la Tribunalul Bucureşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că preşedintele fondator al PC este ales senator.Timp de 36 de termene, întinse pe trei ani, Instanţa Supremă administrează probe şi, înainte să pronunţe decizia, Dan Voiculescu îşi dă demisia din Parlament, îşi pierde imunitatea de senator, iar dosarul se întoarce la Tribunalul Bucureşti.
Doar trei termene apucă să judece completul de la Tribunalul Bucureşti, pentru că Dan Voiculescu a câştigat un nou mandat de senator, primeşte imunitate şi cauza trebuie să se ducă iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După două luni, Dan Voiculescu demisioneză din nou şi dosarul revine la Tribunal. În septembrie 2013, Dan Voiculescu este condamnat la 5 ani de închisoare.
În 2014, Dan Voiculescu şi colegii săi de dosar contestă condamnările. Cazul ajunge la Curtea de Apel București și este repartizat unui complet format din judecătorii Stan Mustaţă şi Florică Duţă. Chiar în ziua în care trebuia să dea o soluţie în privinţa cererilor avocaţilor lui Dan Voiculescu, judecătorul Stan Mustață este ridicat de procurorii DNA şi acuzat de luare de mită. Situaţia creată îi este însă favorabilă omului de afaceri, care mai obţine câteva amânări. Procurorii spun că noul cod de procedură penală, intrat în vigoare în februarie 2014, l-ar ajuta pe Dan Voiculescu să scape de răspundere.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News