Dosarul disidentului Gheorghe Ursu rămâne închis

Data publicării:
ursu-2

Ofiţerul de securitate Marian Pârvulescu, cel care l-a anchetat direct pe Gheorghe Ursu, urma să afle miercuri dacă va fi cercetat pentru moartea disidentului. Gheorghe Ursu a fost cercetat de Securitate în anii 80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. A murit după numeroase bătăi, iar martorii susţin că unul dintre bătăuşi era Marin Pârvulescu.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz. Este vorba despre Udor Stănică, şeful Miliţiei din Capitală de la acea vreme, Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului. Fiecare a primit 20 de ani de închisoare.

Tudor Stănică nu a stat nici măcar o zi după gratii, din motive medicale, iar fostul său subaltern a scăpat după zece ani. Marin Cliţă a ieşit din închisoare după nouă ani, pentru bună purtare.

Gheorghe Ursu a murit într-o cameră de spital a unei temniţe ceauşiste. A fost internat prea târziu, după ce trei zile a fost lăsat să zacă în celulă, în chinuri de neînchipuit. Fusese adus în pătură, pentru că nu se mai putea ţine pe picioare din cauza bătăilor primite în timpul anchetei.

Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, este cel care a depus o plângere pe numele lui Marian Pârvulescu. „Dânsul ştie foarte bine ce i-a făcut, l-a torturat în toată perioada în care a fost închis. L-a ameninţat în stare de libertate, l-a ameninţat că-l omoară, că-l aruncă pe fereastră, avem documente, avem mărturii”, declara Andrei Ursu la începutul acestei luni.

Marin Pârvulescu spune că a fost anchetatorul lui Gheorghe Ursu doar când acesta era liber şi neagă toate acuzaţiile aduse. „Nu cunosc cine a dispus arestarea lui şi unde a fost închis. Ulterior, am aflat că a fost închis la organele de miliţie”, a afirmat fostul ofiţer.

El mizează pe faptul că Securitatea nu mai poate fi incriminată odată ce dosarul Ursu a ajuns la miliţie. „Poveşti s-au scris şi se vor scrie în continuare. Securitatea mai avea vreo implicare în cazul Gheorghe Ursu după ce a fost preluat de miliţie? Nu, domne, nu, nu!. Deci, eu îl omoram înainte de a ajunge la instanţă?!”, a spus Pârvulescu.

Există însă numeroase voci care susţin exact contrariul: Miliţia nu funcţiona fără Securitate. „Cei de la Securitate, în momentul în care îl transferă pe Gheorghe Ursu la Direcţia de Cercetări Penale a Miliţiei, practic, din punct de vedere scriptic, transferă responsabilitatea. Toată lumea ştia, însă, că în vremea aceea, legătura dintre Miliţie şi Securitate era indisolubilă”, a explicat Dan Voinea, fost procuror militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei