Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, trimis la DNA

Data actualizării: Data publicării:
160630_sorin_oprescu_00_INQ_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Dosarul demolărilor ilegale din zona Berzei-Buzeşti, unde mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, au fost distruse de Primăria Capitalei pentru construirea unui bulevard, a ajuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Pentru demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti au fost depuse plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor. Deputatul Nicuşor Dan atrage atenţia că dacă dosarul nu era declinat la DNA, exista riscul ca, după opt ani, faptele să se prescrie.

160630_sorin_oprescu_00_INQ_Octav_Ganea
Fostul primar general Sorin Oprescu. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

,,Au trecut deja opt ani de la demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti şi de la începerea urmăririi penale in rem. În acest timp, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat definitiv numeroase procese civile, demonstrând că 50 de imobile, din totalul de 70, au fost demolate ilegal. După opt ani, exista riscul ca două infracţiuni importante, cea de abuz în serviciu şi cea de distrugere a elementelor de patrimoniu cultural, să fie prescrise, iar cei vinovaţi să nu mai răspundă de ilegalităţile comise”, a transmis joi deputatul Nicuşor Dan.

El spune că a solicitat o audienţă la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, unde a fost deschis dosarul, pentru a discuta despre riscul prescrierii în cazul infracţiunilor ce se puteau prescrie.

Conform răspunsului pe care l-a primit Nicuşor Dan, dosarul a fost trimis la DNA, astfel că prescripţia se întrerupe, iar ordonanţa de trimitere a dosarului va fi comunicată şi inculpaţilor.

Pentru demolările ilegale din zona Berzei-Buzeşti au fost depuse plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la demolarea clădirilor.

Cheltuielile cu exproprierile, până la finalul anului 2017, au fost de peste 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de peste 212,5 milioane de lei.

„Bani publici, cheltuiţi ilegal la ordinul unor politicieni şi funcţionari”, subliniază Nicuşor Dan.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai controversate proiecte realizate de Primăria Capitalei în perioada mandatului fostului primar Sorin Oprescu. Organizaţiile civice au acuzat municipalitatea că a demolat în mod ilegal mai multe clădiri, unele dintre ele monument istoric, pe timpul nopţii şi în weekenduri.

Pentru realizarea bulevardului au fost demolate 90 de case şi au fost expropriate aproximativ 1.000 de persoane, cea mai importantă clădire demolată fiind Hala Matache. Imobilul a fost distrus în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare. Deşi, iniţial, în acea perioadă se vorbea de mutarea monumentului cu câţiva metri, hala a fost, ulterior, demolată. Sorin Oprescu a promis atunci că o va reconstrui pe alt amplasament, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Şi actuala administraţie şi-a arătat intenţia, în aprilie 2017, de a reconstrui Hala Matache, promiţând în acest sens organizarea unui concurs de soluţii, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România. Municipalitatea spunea atunci că reconstruirea monumentului se va face după modelul vechii hale, demolate în 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei