FOTO: Mediafax Foto
Pe numele său a fost depusă o plângere cu privire la trei imobile pe care le-ar fi restituit unui cetăţean american pe când era primar al Capitalei. Plângerea a fost depusă la Parchetul General în 2009, însă în 2010, procurorii au decis să nu înceapă urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu, din cauza imunităţii acestuia.
Acum, pentru că fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate poate fi cercetat în dosar.
În funcţie de motivarea deciziei, procurorii decid dacă îl audiază pe fostul preşedinte.
De la încheierea mandatului, Traian Băsescu a fost audiat deja în dosarul de șantaj în care este urmărit penal după plângerea făcută de senatoarea Gabriela Firea.
Potrivit unor surse judiciare, Parchetul General ar intenționa să redeschidă și un alt dosar penal în care este implicat fostul preşedinte Traian Băsescu. Ancheta în acest caz a pornit de la o plângere făcută în 2012 de Corneliu Vadim Tudor, care i-a acuzat pe Traian Băsescu şi pe Vasile Blaga, preşedinte al PDL la acea vreme, că şi-au însuşit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak în anul 2005.
În ianuarie, procurorul general al României a cerut o situaţie cu privire la dosarele penale care îl vizează şi pe Traian Băsescu, a căror soluţionare a fost suspendată în timpul celor două mandate ale sale ca şef al statului. Este vorba despre opt dosare penale în care nu s-a decis o soluţie până la acest moment: unul pe rolul Parchetului General, altul la DNA, un altul pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi cinci pe rolul DIICOT.
În ultimii ani au fost însă mult mai multe cauze în care se regăsea numele lui Traian Băsescu. La Parchetul General, în perioada 2004 - 2014 au fost 58 de dosare penale în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu. Dintre acestea, 53 au fost soluţionate prin închidere, iar unele au fost declinate spre alte unităţi de parchet.
Potrivit datelor comunicate de Parchetul instanţei supreme, cele mai multe au fost închise pentru că fapta nu există sau nu întrunea elementele unei infracţiuni.
Tot în ianuarie, procurorii DNA au decis clasarea dosarului „Flota”, în care era anchetat fostul președinte Traian Băsescu. Decizia a fost luată deoarece „faptele nu există”, spun procurorii anticorupție.