Dosar penal la DIICOT în urma unei declarații a primarului din Sfântu Gheorghe
Anchetă DIICOT după declaraţiile primarului din Sfântu Gheorghe: FOTO Mediafax
ACTUALIZARE. „Cred că este exagerată interpretarea domnului primar, a vrut să mă discrediteze pe mine, eu am fost singurul care a vorbit contra ieşirii de la guvernare, iar el, care e un apropiat al conducerii, a simțit nevoia să mă înţepe puţin. În niciun caz nu poate fi interpretată asta ca o ameninţare la siguranţa naţională sau ca posibilitatea unui conflict interetnic”, a spus la Digi24 Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului.
„Îmi pare rău că s-a ajuns la această interpretare, sunt convins că primarul din Sfântu Gheorghe nu are nici aptitudinea de a face asemenea lucruri, nici puterea, nici voinţa, pur și simplu a avut o problemă cu mine”, a adăugat el.
___________________
ACTUALIZARE. Organizația Active Watch spune însă că traducerea declarației lui Antal Arpad nu a fost corectă. Comunicatul ONG-ului:
Agerpres publică o "declarație" a primarului UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe pentru care DIICOT s-a autosesizat și a început urmărirea penală in rem pentru fapte de terorism. Versiunea publicată de agenția națională de știri este următoarea: "Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Daca nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990"
În realitate, Antal Arpad a spus următoarele:
"În final, aș dori să-i transmit domnului consilier Frunda, să-și roage șeful, pe domnul prim-ministru, să-și instruiască prefecții să-i lase în pace pe maghiari. Pentru că, ceea ce face Prefectul de Covasna, îl privește și pe domnul prim-ministru și, dacă nu cumva cineva are interesul ca românii și maghiarii din Sfântu Gheorghe, sau de prin alte părți din Secuime să ajungă din nou în situația în care au fost în 1990 la Târgu Mureș, atunci ar trebui să le acorde maghiarilor un minim respect."
Transmitem un apel presei să trateze subiectul cu maximă responsabilitate și să nu cadă în capcana unor dezinformări ce pot genera tensiuni interetnice.
Versiunea originală a declarației primarului: "Vegul pedig Frunda tanacsos urnak szeretnem mondani, hogy kerje meg a fonoket, a miniszterelnok urat, hogy utasítsa helytartojat, hogy ne provokalja az erdelyi magyarokat. Mert az amit Kovaszna megye prefektusa tesz, az minosíti a miniszterelnok urat is, es ha valakinek nem az az erdeke, hogy a romanok es a magyarok Sepsiszentgyorgyon, Haromszeken, Szekelyfoldon valahol esetleg megint olyan helyzetbe keruljenek, mint Marosvasarhelyen 9o-ben, akkor egy minimalis tiszteletet nyujtsanak az iranyunkban."
____________________________________
„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.
Procurorii D.I.I.C.O.T s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, a comunicat DIICOT.
Primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad, a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va "instrui" pe prefectul de Covasna "să lase în pace maghiarii", atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.
"Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Daca nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990", ar fi spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale citate de Agerpres.
Între 19 şi 21 martie 1990 a avut loc la Târgu Mureş un conflict interetnic între români şi maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite.
Săptămâna trecută, Antal Arpad a fost somat de prefectul de Covasna, Marius Popica, să înlăture steagul secuiesc arborat pe un catarg în Parcul Elisabeta din oraş
„Domnul prefect mi-a trimis o somaţie prin care cere să dispun înlăturarea steagului secuiesc amplasat în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe sau în caz contrar să plătesc pentru fiecare zi de întârziere 20% din salariul minim pe economie. Şi face asta în timp ce şeful lui, premierul Victor Ponta, se fotografiază cu steagul Moldovei. E foarte bine că o face, îl văd fericit în acea poză, identitatea regională mi se pare importantă atât pentru cei din Moldova, cât şi pentru cei din Transilvania, Banat sau Ţinutul Secuiesc. Dar mă întreb atunci noi de ce nu ne putem fotografia cu steagul Ţinutului Secuiesc, pentru că după cunoştinţele mele nici Moldova nu este o unitate administrativ-teritorială”, declara primarul Antal Arpad, joi, într-o conferinţă de presă
El adăuga că nu intenţionează să înlăture steagul din parc, argumentând că nu va aduce ofense acestui simbol niciodată.
- Etichete:
- ancheta
- udmr
- diicot
- amenintare
- antal arpad
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News