Mai precis, DNA a pus sechestru pe două case ale lui Horia Simu, ambele case în staţiunea franceză Saint Tropez. Pe una dintre ele a plătit 3,55 milioane de euro, pe alta 3,2 milioane de euro, potrivit unui răspuns al DNA pentru România Curată. Procurorii susţin că aceste imobile de lux au fost cumpărate din banii primiţi ilegal ca despăgubiri de la ANRP.
Măsura sechestrului a fost dispusă de DNA într-unul din dosarele ANRP. Horia Simu ar fi obținut ilegal despăgubiri de opt milioane de euro de la comisia centrală pentru stabilirea despăbubirilor. Procurorii spun că, în schimbul acestor despăgubiri supraevaluate, omul de afaceri ar fi dat o mită de 400.000 de euro fostei șefe a ANRP, Crinuța Dumitrean.
Procurorii DNA au reușit să pună sechestru pe vilele din stațiunea Saint Tropez după ce au colaborat cu autoritățile franceze pentru a obține informații în legătură cu aceste proprietăți.
Laura Codruţa Kovesi a spus astăzi că, de trei ani, SIE nu a furnizat informaţii DNA, în condițiile în care de la SRI, spre exemplu, a primit 90 de sesizări din partea SRI doar în anul 2015.
„Mi-e greu să cred că ofițerii SIE nu au informații. În 2015, din 5988 de dosare, 90 au avut la bază sesizari SRI, 22 au avut la bază sesizări DIPI (MAI) și 4 de la Direcția de Informații a Armatei, însă de la SIE nu am avut nici o informare", a spus Laura Codruța Kovesi.
Replica SIE nu a întârziat. Într-un comunicat, reprezentanții serviciului sugerează că procurorul-şef nu înţelege specificul activităţii acestui serviciu. Reprezentanţii SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate sau conturile şi achiziţiile lor, se arată în comunicat.
„Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care "nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare". Respectând cu strictețe atât propria lege de organizare și funcționare cât și protocoalele de cooperare și competențele celorlalte structuri din Sistemul Securității Naționale, acest tip de informații sunt transmise spre completare, validare și exploatare acelor instituții ale statului cu atribuții și posibilități legale (...). Astfel, în cursul anului 2015 și în primele luni ale anului 2016, SIE a transmis către SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alți beneficiari 35 note informative/ semnalări/ alerte vizând aspecte corelate fenomenului de corupție/ infracțiunilor economice”, mai arată SIE.