FOTO: Inquam Photos
„Inculpații au creat un mecanism de fraudare, constând, în esență, în perpetuarea accesului la finanțare, în scopul propriei îmbogățiri, pe fondul neîndeplinirii sarcinilor corespunzătoare. Modul în care a fost conceput acest mecanism era incompatibil chiar cu scopul alocării sumelor bănești (a se avea în vedere alegerea membrilor comunității pentru formarea grupurilor țintă și întocmirea listelor cu datele personale ale acestora, care au fost folosite ulterior și în alte scopuri ilicite), proiectele cu finanțare europeană cât și de la bugetul de stat fiind, din acest motiv, sortite eșecului încă din start”, se arată în rechizitoriu, potrivit Agerpres.
Conform aceleiași surse, în cauză a fost administrat un material probator complex, fiind audiați peste 600 de martori și întocmite șapte rapoarte de constatare tehnico-științifică. În plus, a fost anexat și un raport de control al Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF), întocmit independent de cercetările din dosarul penal după verificarea unuia dintre proiecte.
„Inspectorii OLAF au constatat ca proiectul nu s-a implementat. Concluzia inspectorilor OLAF a constat în neimplementarea proiectului în totalitate, obiectivele propuse nefiind atinse, suma totală de recuperat fiind în cuantum de 12.384.208 lei”, se precizează în rechizitoriu.
Deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, alături de alte persoane, în dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă.
Nicolae Păun a fost trimis în judecată pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și folosire cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.
În cazul lui Mădălin Voicu, acuzațiile sunt de trafic de influență, fals în declarații, spălare de bani și folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Printre ceilalți inculpați din dosar se numără Gelu Ștefan Diaconu și Mihai Gogancea-Vătășoiu, la data faptelor președinte și, respectiv, vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.