DNA. Doi foști procurori din CSM, un judecător ÎCCJ și un șef SIPI, trimiși în judecată
Cauza în care cei doi procurori din CSM, George Bălan, membru, și Marcel Sâmpetru, consilierul său, și fostul șef al Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov au început să fie cercetați a debutat în vara anului trecut. Ulterior, în acest dosar a început cercetarea și pe numele Georgetei Barbălată, judecător la instanța supremă și, la acea vreme, purtător de cuvânt al instituției.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus azi trimiterea în judecată a celor patru inculpați.
Mihai Vlad, ofițer, șeful Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov, la data faptelor, a fost deferit justiției pentru de furnizare de informații nedestinate publicității, în formă continuată (două acte materiale), asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului
Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității, în formă continuată (patru acte materiale) și pentru asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.
George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor, urmează să fie judecat pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității, în formă continuată (două acte materiale) și asociere pentru săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității.
Georgeta Barbălată, judecător la ÎCCJ, la data săvârșirii faptelor, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului și divulgarea secretului care periclitează siguranța statului, arată comunicatul DNA.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Care a fost modul de operare
„În perioada martie 2012-iulie 2012, inculpații Vlad Mihai, Sâmpetru Marcel și Bălan George, urmărind comiterea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității, au urmat un plan de acțiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilitățile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracțională pe care urmau să o desfășoare, după cum urmează: George Bălan și Marcel Sâmpetru, membru CSM, respectiv consilier CSM, prin pozițiile pe care le ocupau, precum și prin conexiunile la nivel politic, aveau sarcina de a asigura atât protecția inculpatului Vlad Mihai, în sensul menținerii acestuia pe funcția de șef al SIPI Ilfov, în interesul comun al asocierii, cât și transmiterea către acesta a unor solicitări privind obținerea de informații nedestinate publicității, în beneficiul propriu sau al altor persoane, în special pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale”, se arată în rechizitoriul citat de procurori.
Potrivit procurorilor, Marcel Sâmpetru avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea și securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaționarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Mihai Vlad avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcției, informațiile nedestinate publicității și de a le furniza celorlalți membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate.
În perioada martie – iunie 2012, Marcel Sâmpetru i-a solicitat lui Mihai Vlad să afle și să îi ofere o serie de informații nedestinate publicității, la care acesta din urmă avea acces în virtutea funcției. Concret, la data de 16 martie 2012, Marcel Sâmpetru i-a solicitat lui Mihai Vlad să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat; la data de 23 mai 2012, i-a solicitat lui Mihai Vlad să-i furnizeze „date și informații” despre persoana care îndeplinea funcția de ministru al transporturilor și, la aceeași dată, a primit de la Vlad Mihai un plic informații nedestinate publicității, date pe care i le solicitase anterior, susțin procurorii DNA.
În plus, în perioada mai-iunie 2012, Marcel Sâmpetru i-a cerut șefului SIPI Ilfov să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului. În urma verificărilor pe care le-a efectuat, Mihai Vlad i-a comunicat lui Marcel Sâmpetru că numele acestuia din urmă nu apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului pe care Vlad Mihai îl conducea, se arată în documentul DNA.
Potrivit procurorilor, în perioada martie-iunie 2012, inculpatul George Bălan, membru al CSM, în mod repetat, l-a sprijinit moral pe Mihai Vlad în săvârșirea infracțiunii de furnizare de informații nedestinate publicității, prin întărirea și întreținerea hotărârii acestuia de a săvârși fapta, prin formarea convingerii existenței unei protecții, prin referiri la posibile relații la nivel înalt în lumea politică, împrejurări ce l-au încurajat pe Mihai Vlad în efectuarea acțiunilor infracționale.
Georgeta Barbălată a trimis avertizări celor vizați de procurori
Georgeta Barbălată a apărut în acest dosar după ce, în data de 10 iulie 2012, în condițiile în care la Direcția Națională Anticorupție (DNA) se efectuau cercetări penale față de Mihai Vlad, George Bălan și Marcel Sâmpetru în legătură cu faptele de care sunt acuzați.
În acest context, judecătoarea de la instanța supremă, luând la cunoștință, în timp ce se afla la serviciu, despre faptul că procurorii DNA au adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție o solicitare de autorizare a efectuării perchezițiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Mihai Vlad, prin intermediul altei persoane, că domiciliul său ar putea să fie percheziționat și că are probleme legate de cei trei inculpați. Astfel, judecătorul i-a asigurat acestuia timpul necesar pentru a distruge și ascunde de documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală.
Mai mult, Georgeta Barbălată, după ce a pronunțat, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, la solicitarea Serviciului Român de Informații, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranță națională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, date pe care le cunoștea în virtutea atribuțiilor de serviciu. Astfel, acțiunile sale au fost de natură a pune în pericol siguranța statului. La rândul său, Mihai Vlad a transmis datele și numele persoanelor față de care s-au emis mandate de siguranță națională mai departe, lui George Bălan și Marcel Sâmpetru.
Ce a reieșit din monitorizările DNA
Potrivit DNA, Vlad Mihai, ofițer, șeful Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov, a fost trimis în judecată pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată. George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea sus menționată, în formă continuată, și Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru instigare la infracțiunea sus menționată, în formă continuată.
Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, susţin anchetatorii DNA.
„Încercările de a manipula numirile din interior instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire al procurorului şef al DNA şi al procurorului general al României”, arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale.
Conversaţiile grupului constituit din comisarul şef Mihai Vlad - şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic „în aservirea instituţiilor cu atribuţii în combaterea corupţiei şi a marii infracţionalităţi economico-financiare, cu acordul celor chemaţi, cel puţin la nivel teoretic, să asigure evitarea imixtiunilor politicului în activitatea justiţiei”, potrivit procurorilor.
În opinia anchetatorilor, relevant este faptul că discuţiile se poartă între persoane cu putere decizională în sistemul judiciar şi persoane cu funcţii de conducere în interiorul unui partid politic aflat la guvernare.
În urma monitorizării grupului a reieşit faptul că acesta obişnuia să se întrunească într-un restaurant din Bucureşti. Patronul restaurantului era anunţat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri şi asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziţie un separeu, precum şi prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate de ei.
Demisii după suspendări din funcții
Fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul George Bălan, suspendat de colegii săi din funcție pe bună reputație, după ce DNA a începută urmărirea penală în cazul său, și-au depus demisia din magistratură, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.
Procurorul George Bălan era deja suspendat, din luna iulie, în urma unei decizii a secției de procurori a CSM.
În 11 iulie, conform unui comunicat al CSM, „la solicitarea DNA, Inspecţia Judiciară a declanşat verificări privind buna reputaţie a celor doi procurori”.
Consiliul Superior al Magistraturii încuviinţase, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM.
Secţia pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Marcel Sâmpetru, detaşat în aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Direcţia Resurse Umane, şi-a depus la CSM demisia din magistratură și a fost eliberat din funcție de președintele interimar Crin Antonescu.
Comisarul şef Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de informaţii secrete către persoane neautorizate, a fost retras atunci de la conducerea SIPI Ilfov şi delegat la DGIPI, unde va desfăşura activităţi specifice care nu presupun accesul la informaţii clasificate, potrivit oficialilor instituției. şi-ar fi negociat politic şefia parchetelor.
Judecătoarea Georgeta Barbălată, fost magistrat la instanţa supremă, unde a ocupat și funcția de purtător de cuvânt, a fost pusă sub învinuire de procurii DNA, în 27 iulie, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupție.
În acest dosar a fost audiat de DNA și șeful Consiliului Judeţean Ilfov la acea dată, Marian Petrache, în calitate de martor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News