Cel mai recent exemplu de adversari politici uniţi de problemele cu legea: Elena Udrea, anchetată în două dosare, îi ia apărarea premierului Victor Ponta inculpat în cazul Rovinari-Turceni. Fostul ministru al Dezvoltării susţine că dosarul în care Victor Ponta este anchetat pentru complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în declaraţii este „cusut cu aţă albă”, iar prejudiciul imputat de procurori, unul „mărunt”.
Când anchetatorii au cerut ridicarea imunităţii premierului pentru conflict de interese, un alt apărător a fost chiar fostul preşedinte Traian Băsescu.
„Nu mi se pare că se poate forţa atât de mult definiţia conflictului de interese încât să ceri ridicarea imunităţii unui prim-ministru. După mine, e foarte forţată acuzaţia. Mă ingrijoreaza puţin usurinţa cu care poţi să faci să cadă un Guvern, forţezi o acuzaţie de conflict de interese, după care toată lumea cere demisia premierului”, declara fostul șef al statului.
Deputatul Sebastian Ghiţă, cunoscut pentru schimburile acide de replici cu fostul preşedinte al României, nu s-a ferit să îl apere pe acesta atunci când situaţia sa juridică s-a îngreunat.
„Avem un prim-ministru caruia i se impun tot felul de lucruri. Avem un fost președinte, Traian Basescu, care e terorizat să nu spună aceste lucruri. Multe elemente din societate deja gândesc că ceea ce se întamplă este groaznic”, spune Sebastian Ghiță.
Un alt personaj ajuns în boxa acuzaţilor care sare în apărarea altor suspecţi este Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT. La ultima prezenţă în instanţă, ea a declarat că speră să nu aibă soarta Marianei Rarinca, femeia cercetată pentru şantajarea preşedintelui Curţii Supreme, Livia Stanciu.
„Să mă trezesc că cineva vine, pe urmă, cu unica contestaţie în anulare făcută vreodată de un parchet pe un motiv de incompatibilitate neinvocat în cursul judecăţii. Este abominabil şi ţine de Burundi. Cred că numai într-o ţară din lumea a treia se poate întâmpla aşa ceva”, declara Alina Bica.
Unele dintre declaraţiile de susţinere ale celor anchetaţi s-au transformat în adevărate atacuri la adresa magistraţilor, sancţionate în mai multe rânduri de Inspecţia Judiciară şi de CSM.