Cristian Rizea / FOTO: AGERPRES
ACTUALIZARE 14.47. Deputații nu au aprobat cererea DNA de arestare preventivă a colegului lor, Cristian Rizea. Nu a fost întrunit numărul minim de voturi pentru ca această cerere să treacă.
ACTUALIZARE 14.05. Numărătoarea oficială a voturilor: 141 de parlamentari au votat pentru încuviințarea reținerii deputatului Cristian Rizea. Au fost, pe de altă parte, 114 voturi împotrivă. Deputații încep acum votul asupra cererii de arestare preventivă.
ACTUALIZARE 13.57. Cererea de reținere a deputatului Cristian Rizea a fost aprobată la limită, potrivit unor surse citate de Digi24. Numărătoarea voturilor este aproape încheiată.
ACTUALIZARE 13.20. A început votul în cazul lui Cristian Rizea.
ACTUALIZARE 12.30. „Astăzi vă vorbește inculpatul Cristian Rizea. Însă tot astăzi sunt convins că există și alți cetățeni români aflați în aceeași situație ca și mine. Dar nu au nici posibilitatea de a vorbi aici, în plenul Camerei Deputaților”, a declarat, în plen, deputatul PSD.
„Printr-un vot negativ la propunerea procurorilor de arestare a mea nu mă ajutați pe mine, nu-l favorizați pe Cristian Rizea și nici nu blocați justiția. Dimpotrivă, ancheta merge mai departe. Însă ceea ce refaceți este normalitatea și legalitatea unei anchete judiciare”, a adăugat Cristian Rizea.
Deputatul social democrat este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.
Cristian Rizea ar fi primit 300.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în favoarea acestuia la RAAPPS și la primăria comunei Chiajna.
„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, a comunicat DNA.
„Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, a comunicat DNA”, mai susțin procurorii.