Decizia CSM, după OUG pe justiție: Procurorii de la parchetele importante rămân în funcții
Data actualizării: Data publicării:
Procurorii de la DNA, DIICOT şi de la parchetele importante rămân în funcţii. Este decizia secţiei de procurori din CSM luată miercuri, după o ședință la care a participat și ministrul justiției, Tudorel Toader.
Ministrul justiției Tudorel Toader a spus, miercuri, că în secția de procurori a CSM sunt oameni cu experiență, care vor ști cum să interpreteze și să aplice legea în mod corect și a precizat că a avut o „discuție foarte bună” cu aceștia. Declarația vine după ce a participat la ședința pe tema controversatei OUG pe legile justiției. În paralel, Liviu Dragnea a declarat că nu a făcut textul ordonanţei cu Tudorel Toader, cum s-a vehiculat în presă.
Ordonanţa privind legile justiţiei nu se aplică retroactiv, este concluzia la care au ajuns membrii CSM din secția pentru procurori. Prin urmare, procurorii din DNA şi DIICOT care au ocupat funcţiile prin concurs nu sunt pe picior de plecare.
Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat miercuri interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete.
„Secția pentru procurori în unanimitate a luat act de solicitările PÎCCJ. DNA, DIICOT și recomandă interpretarea dispozițiilor articolului 7 din OUG nr 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcțiilor în cadrul PÎCCJ, al DIICOT, al DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete”, a anunțat vicepreședintele CSM, Codruț Olaru.
În ceea ce-i privește pe procurorii numiți provizoriu în aceste parchete, dar care nu întrunesc noile condiții (experiență sau concurs), acestora le încetează delegarea odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. În total, este vorba cam de 40 de magistrați în cele trei parchete mari care nu au condiția de grad profesional întrunită.
Foarte rapid a venit o reacție și de la Comisia Europeană. „Un sistem judiciar independent şi profesional este de o importanţă covârşitoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis de purtătorul de cuvânt pentru justiție și statul de drept, Christian Wigand, la solicitarea Digi24. Citiți aici: Reacția Comsiei Europene la OUG privind legile justiției
Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției produce un cutremur în sistemul judiciar. După o așteptare de 30 de ore de la adoptare, ordonanța a fost publicată în Monitorul oficial, iar surprizele sunt de proporții.
O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.
Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, „rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Secţia pentru procurori a CSM a discutat miercuri interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Ministrul justiției, Tudorel Toader, a participat la ședință.