El a arătat că și Convenția ONU vorbește despre abuzul în serviciu, dar „într-o formă mult mai clară”, adică se precizează că este vorba despre îndeplinirea atribuțiilor de serviciu „cu încălcarea legii”.
Petre Lăzăroiu a mai spus că decizia a fost dată cu unanimitate de voturi. „Am pus toate variantele pe masă și le-am comparat, nu am luat o decizie pe picior sau că ne-a spus nu știu cine”, a spus el.
„Dacă te duci la îndeplinirea în mod defectuos a actului, la un moment dat, de exemplu, un judecător de fond dă o sentință care i se casează pentru că sentința e proastă, ce faci, îl trimiți pe judecătorul de fond în instanță pentru abuz în serviciu, pentru că nu a dat-o așa cum trebuie? Avem alte feluri de răspundere, răspundere disciplinară, răspundere materială, nu trebuie să le confundăm”, a spus judecătorul.
„Când trimiți un om în judecată, îi iei libertatea, nu o faci oricum, trebuie să ai niște limite. Ăsta e scopul acum. Procurorul până la urmă e jobul lui să caute infractori. Dar judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea, nu dacă aprecierea procurorului e că s-a îndeplinit defectuos”, a adăugat el.
Petre Lăzăroiu mai spune că dosarele aflate acum pe rol nu sunt afectate: se judecă și se constată de către judecător că actul s-a îndeplinit cu încălcarea legii sau dimpotrivă, că nu știu care instrucțiune, venită pe la colț, că nu știu ce sarcină verbală i-a dat șeful... Sintagma „în mod defectuos” dădea posibilitatea interpretării oricărui act”.
Judecătorul a mai spus că nu va fi schimbată legislația, în urma acestei decizii.
„Urmează ca judecătorul să-și facă datoria și să aprecieze în ce măsură legea a fost încălcată”, a spus el.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a refuzat să dea declarații. Întrebat dacă „scapă hoții” în urma acestei decizii, el a răspuns: „Nu”.