CSM a dat aviz favorabil pentru revocarea procurorilor Țuluș și Iorga
Data actualizării: Data publicării:
Consiliul Superior al Magistraturii a dat, marți, aviz favorabil pentru revocarea procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga. Avizul este consultativ.
Potrivit DNA, procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.
Procurorul Țuluș a spus, după ședința CSM, că s-a ajuns la cererea de revocare a sa din funcție pentru că a făcut plângere la CSM.
„De iubit nu m-a iubit foarte tare niciodată. După ce au apărut înregistrările în presă a prins ocazia să epureze pe criterii subiective. Și modalitatea în care am fost chemat, telefonic: excelență, hai jos că am adus aparatul (detectorul de minciuni, n.r.). Atâta umilință nu se poate. Lucrez de 23 de ani”, a spus procurorul.
„Există o tensiune de mai mult timp, nu am dat curs unor solicitări”, a spus și procurorul Mihaela Moraru Iorga. Ea nu a dat mai multe detalii, motivând că este vorba despre dosare în lucru.
Ea a dat un exemplu, referitor la unul dintre dosarele Elenei Udrea, spunând că i s-a sugerat indirect reținerea acesteia, chiar dacă Parlamentul dăduse aviz doar pentru reținere, nu și pentru arestare preventivă.
„Am ieșit și am spus că nu se impune reținerea, pentru că ar fi doar circ mediatic”, a spus procurorul.
Ea a mai povestit că i s-a cerut să ceară prelungirea unui arest preventiv, chiar dacă probele din dosar nu justificau acest lucru.