Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că era o bătălie de dus în privința avizului CCR de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, bătălie pe care președintele Klaus Iohannis nu a dus-o.
„Ca o surpriză, sigur, înțeleg contextul, coaliția trebuia să discute despre suspendarea președintelui, și singurul motiv ar fi fost neaplicarea deciziei CCR. Dar este vorba de un aviz sau decizie? Este clar că președintele a luat aceasta decizie pentru a împiedica suspendarea.
Șantajul cu suspendarea a funcționat. Nu cumva este abandonata lupta anticorupție? Riscul de politizare al funcției de procuror-șef DNA și justiției în general este foarte mare. E greu de tras o concluzie, dar prima impresie e că președintele a luat o decizie tactică și nu una strategică. Există o mare îngrijorare în ceea ce privește lupta anticorupție. Liderii coaliției nu se puneau de acord cu suspendarea. Sigur ca aici discutăm despre o evidentă fragilizare a poziției pe care o are Dragnea.
S-ar putea ca decizia președintelui să vină în acest context. Nu are legătură cu lupta pentru protejarea justiției, care probabil că este o prioritate a președintelui, sper, dar mai degrabă cu încercarea de a destabiliza PSD, poziția lui Dragnea care avea un singur instrument, suspendarea lui Iohannis, care ar fi permis schimbarea totală a dezbaterii politice pentru următoarele luni. Lucrurile pot evolua.
Sigur că nu mai există o majoritate, dar nu este deloc clar că Dragnea nu reușea să impună această majoritate. Singurul impediment pe care-l aveau era să mobilizeze o majoritate în Parlament și trebuia să fie săptămâna asta. Am putea spune că este vorba de un eșec a lui Dragnea, dar ar putea să se transforme într-o problemă gravă pentru independența justiției. (...)
Legea de organizare și funcționare a CCR arată că în privința conflictelor instituționale se emit avize, nu decizii, iar avizele nu sunt obligatorii. Era o bătălie de dus, președintele nu a dus-o. Președintele putea să ceară lămuriri la CCR, dacă e vorba de aviz sau decizie. Dacă se constata că există o contradicție în termeni se putea foarte bine merge în justiție.
CCR a pierdut patru procese pe care le-a avut pentru neaplicarea unor legi. Avizele nu sunt obligatorii. Aici parcă s-a incriminat un conflict între instituții. Avizele sunt în cazul conflictelor instituționale, deciziile și hotărârile privesc legile. Acelea sunt definitive și obligatorii”, a spus Cristian Pârvulescu, în direct la Digi24.