Talent în slujba legii! Criminalistul român Florin Lăzău este unul dintre cei mai buni portretişti din Europa şi lucrează la Poliţia Bihor. A ajutat la prinderea a sute de infractori, dar şi la găsirea unor copii dispăruţi în urmă cu mult timp, fiind singurul poliţist specializat în îmbătrânirea facială. O tânără care trăieşte în Italia şi-a regăsit familia după 20 de ani graţie unui portret robot făcut de poliţist.
Portretistul criminalist Florin Lăzău are nevoie de câteva elemente pentru a reconstitui un chip. Cu cât martorul oferă mai multe detalii, cu atât portetrul va fi mai realist. Culoarea ochilor, mărimea frunţii sau forma urechilor sunt trăsături esenţiale, care în decursul timpului nu se schimbă semnificativ.
„De regulă, un portret robot se realizează în aproximativ 50-60 de minute, timp în care victima sau martorul discută în permanenţă cu criminalistul despre semnalmentele făptuitorului”, relatează Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.
„Nu are cum să fie un rezultat de 100% pentru că nu avem fotografia suspectului”, spune criminalistul.
Din 2004 şi până astăzi, portretele robot realizate de Florin Lăzău au dus la rezolvarea a sute de cazuri. În urmă cu opt ani, poliţistul român a fost invitat la un curs organizat în Statele Unite. Îndemnânarea lui i-a uimit chiar şi pe cei de la FBI.
„Am rămas plăcut surprins să fiu apreciat şi chiar să fiu chemat ca lector în cadrul unui curs susţinut de FBI”, spune subcomisar Florin Lăzău, expert criminalist în cadrul IPJ Bihor.
În ultimii ani, Florin Lăzău a fost contactat şi de oamenii legii din alte judeţe pentru a-i ajuta. Criminalistul este singurul din România specializat pe îmbătrânirea facială, proces care duce la găsirea copiilor dispăruţi după 20 de ani.
Este nevoie fie de o poză din copilărie, fie de un portret întocmit pe baza datelor oferite de părinţi. Apoi specialistul îşi imaginează cum ar putea să se dezvolte osul cranian dar şi celelalte elemente ale feţei. Totul este însă relativ pentru că fizionomia se poate schimba din diverse motive.
„Fumatul şi alte vicii, razele solare de ce nu, stilul de viaţă, nivelul de trai”, explică el.
Un caz celebru este cel al unei fete care a dispărut la vârsta de 7 ani din comuna bihoreană Curtuişeni. Tânăra s-a urcat într-un tren, a ajuns în judeţul Vâlcea unde a primit o altă identitate, iar mai apoi a fost dată spre adopţie în Italia. După 20 de ani, fata a văzut portretul digital realizat de Florin Lăzău pe un site şi şi-a dat seama că ea este cea căutată.
„S-a recunoscut în acel portret, în acea compoziţie grafică, computerizată. S-au făcut apoi teste ADN care au confirmat identitatea sa”, mai spune subcomisar Florin Lăzău, expert criminalist în cadrul IPJ Bihor.
Criminalistul nu ţine doar pentru el tehnicile învăţate fie din manuale, fie din diverse cursuri. Până acum a scris două cărţi în care explică cititorilor cum decurge procesul de îmbătrânire facială şi de realizare a unui portret robot.