Magdalena Șerban, femeia care în urmă cu un an și patru luni a împins o tânără în fața unei garnituri de metrou în stația Dristor, a fost condamnată marți la închisoare pe viață. Tânăra a decedat pe loc. Decizia Tribunalului București este definitivă.
O tânără de 25 de ani şi-a pierdut viaţa după ce la finalul lui 2017 a fost împinsă intenţionat în faţa garniturii. Experizele psihiatrice au arătat că femeia avea discernământ în momentul în care a comis faptele, astfel că a putut răspunde penal în faţa legii. De altfel, chiar înainte de acest gest, Magdalena Șerban a mai încercat să împingă o tânără în fața metroului, în stația Costin Georgian.
În primă instanță, Magdalena Șerban a fost condamnată tot la închisoare pe viață și la plata unor daune. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia de condamnare dată în octombrie 2018 de Tribunalul Bucureşti, femeia având de plătit şi daune morale de 60.000 euro.
„Avea o privire rece, urâtă. A fixat-o cu privirea când a coborât pe peron”
Magdalena Şerban a comis oribila crimă în seara de 13 decembrie 2017. Două fete au fost atacate atunci, în două staţii de metrou diferite. Prima victimă, care a reuşit să se salveze, a fost o fată de 20 de ani. Aceasta a fost împinsă în faţa metroului în staţia Costin Georgian, dar s-a salvat în ultima clipă.
- Avea o privire rece, urâtă. A fixat-o cu privirea când a coborât pe peron. S-a trezit împinsă puternic din spate.
A urmat apoi atacul de la Dristor. Tânăra de 25 de ani nu a avut nicio şansă după ce a căzut pe şine şi a fost spulberată de metrou. Magdalena Șerban a pândit momentul în care victima sa, care aştepta trenul la marginea peronului, nu era atentă. A împins-o în faţa metroului care se apropia de staţie.
Când tânăra a încercat să se salveze şi să revină pe peron, femeia a lovit-o cu piciorul în cap, izbind-o de tren. Totul a durat 10 secunde, dupa care suspecta s-a facut nevazuta.
După patru ore de la crimă, femeia a fost găsită de un echipaj al Poliţiei Transporturi, în zona Unirii.
„Am procedat la interceptarea acesteia, la legitimare, moment în care aceasta a ţinut morţiş să-şi sune avocatul, fără ca ea să fie acuzată. A luat telefonul în mână. A apelat anumite numere, nu ştiu, că nu îi răspundea nimeni”, a povestit un polițist de la Brigada Transporturi.
Comportamentul ei le-a trezit suspiciuni poliţiştilor încă din momentul în care au reţinut-o: „Iniţial a refuzat să ne însoţească la sediul poliţiei, după care a înţeles că suntem poliţişti, ne-a însoţit. A avut o reacţie ostilă în momentul în care am încercat să o băgăm în autovehicul. A devenit agitată şi i-am imobilizat mâinile să nu atace vreunul dintre colegii noştri.”
Psihiatrii spun că tot comportamentul agresoarei de la metrou este unul demn de a fi studiat. Şi-a ales victimele, şi-a ales momentul, şi-a fabricat, pe loc, şi-un alibi.
Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru: „A existat un timp, o înterziere în momentul în care a ținut victima și a împins victima, apoi în momentul în care victima a căutat să se replieze apare un al doilea gest prin care persoana este evident că știe ce face. Nu se sperie, nu caută în momentul respectiv vreun gest prin care să salveze persoana.”
Femeia a fost supusă mai multor expertize în urma cărora s-a stabilit că a avut discernământ în momentul în care a comis faptele. De aceea, magistraţii au ţinut-o pe Magdalena Şerban în arest, considerând că este un pericol public.