Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL. În schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere, scrie News.ro.
Horaţiu Berdilă, acuzat de cumpărare de influenţă în dosarul de la DNA Ploieşti, a fost Chief Executive Officer (CEO) al companiei Romsys, una dintre mai importante firme IT, abonate la contractele cu statul, printre clienţi fiind Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei şi Metrorex.
Horaţiu Bruno Berdilă a fost în atenţia anchetatorilor pentru unele dintre afacerile pe care le-a coordonat. Dosarul deschis la DNA Ploieşti este însă primul care vizează fapte de corupţie.
Firma Romsys, condusă mai mulţi ani de Horaţiu Bruno Berdilă, a fost vizată, în februarie 2015, de percheziţii ale Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE) din Poliţia Română, într-un dosar al Parchetului Tribunalului Bucureşti. Poliţiştii au făcut atunci verificări privind unele dintre cele mai importante firme care au contracte cu statul: Erbaşu, Strabag, UTI şi Total Network Solution. Anchetatorii au estimat atunci un prejudiciu de 30 de milioane de euro din evaziune fiscală şi spălarea banilor, după ce mai multe firme de tip “fantomă” au emis facturi care atestau achiziţii fictive.
Horaţiu Berdilă este inculpat în dosarul de evaziune fiscală, alături de mai multe persoane, fiind pus sub acuzare în baza probelor administrate de procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. El a şi fost atunci arestat preventiv, pentru 30 de zile, iar în prezent este cercetat în stare de libertate, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit wall-street.ro, imediat după ce a terminat Universitatea Politehnica Bucureşti, Horaţiu Berdilă a intrat în domeniul financiar-bancar şi a fost broker la Romfin, de unde ulterior a plecat la compania de telecomunicaţii Orange, pe un post de manager. Din 2004, Berdilă a intrat în domeniul IT&C, la compania Softwin, iar din 2006 a devenit general manager la societatea Ascenta.
Din 2008, Berdilă a fost numit CEO la compania Romsys, fondată în 1993 de Marius Cojanu, de unde a plecat în ianuarie 2015.
Romsys este, din martie 2016, în insolvenţă, cererea formulată de companie fiind acceptată atunci de Tribunalul Bucureşti. Deşi este în insolvenţă, Romsys continuă să câştige licitaţii. Printre cei care au cumpărat aplicaţii software create de această firmă se numără Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Apărării şi Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit Libertatea.
DNA a anunţat, miercuri, că a început urmărirea penală a liderului PNL Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi Horaţiu Brună Berdilă, acesta fiind pus sub acuzare pentru cumpărare de influenţă, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale.
În perioada 2011-2012, în care ar fi fost comise faptele cercetate de procurorii DNA Ploieşti, Horaţiu Berdilă era CEO la Romsys.
Procurorii susţin că, în perioada 2011-2012, Vasile Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.
Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.
“Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi.