Totul a decurs fără greşeală - spune raportul pe care pompierii l-au trimis procurorilor cu privire la intervenţia din noaptea incendiului de la Colectiv. Realitatea este, însă, cu totul alta - un haos generalizat. Asta a scris și Valentin Mircea, în raportul întocmit în 2016, pe când era șeful Corpului de Control al premierului Dacian Cioloș.
Primele minute ale filmării publicate de Libertatea surprind chiar începutul intervenției din 30 octombrie 2015, la ora 22 și 43 de minute, după 11 minute de la primul apel la 112. Au urmat alte 77 de apeluri disperate până au ajuns salvatorii, dar și ofițerul a cărui misiune era să filmeze intervenția.
20 de minute și 40 de secunde a filmat în total, însă nu continuu, ci pe parcursul celor aproape cinci ore cât a durat operațiunea.
Imaginile sunt dramatice: o victimă zace pe asfalt, cu mâinile pe piept, mai mulți tineri vizibili răniți ies singuri din incinta fostei fabrici Colectiv, alte victime sunt sprijinite de zid, în preajma lor sunt alți civili care par să încerce să îi ajute.
„Planul roșu l-a activat cineva?”, întreabă unul dintre salvatori.
În imagini sunt surprinși civili care cară răniți, dar și pompieri și polițiști care duc pe brațe victime. În următoarele cadre, salvatorii transportă mai multe victime spre ambulanțe cu ajutorul unora paleți din lemn.
În continuare, răniții care totuși se puteau ține pe picioare ajută la evacuare. Adrian Despot este surprins cărând o victimă pe un astfel de palet, cu alți doi civili și un pompier.
Colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU spune: „Lasă-i în p**a mea!”
Orlando Șchiopu a fost trei minute la comanda intervenției, iar vorbele grele surprinse chiar de filmarea făcută de un subaltern nu au fost la adresa victimelor, spune el acum.
Citește și CTP, la Digi24, despre scandalul noii filmări de la Colectiv: Ofițerii ISU mint „ca niște porci”! Își protejează scaunele
La jumătatea filmării, operatorul ISU surprinde de la înălțime, de pe o mașină de pompieri, prezența oficialităților: vicepremierul și ministrul Internelor de atunci, Gabriel Oprea, dar și șeful DSU sunt la fața locului. Raed Arafat vorbește la telefon, în timp ce Oprea privește desfășurarea de forțe. În imagini apar tărgi, folii de aluminiu folosite pentru protejarea pacienților cu arsuri, iar numărul salvatorilor este vizibil mai mare.
Cătălin Tolontan, jurnalist Libertatea: „Omul care ne-a furnizat aceste imagini și care nu e cel care le-a filmat, au fost filmate de un subofițer care a ajuns cu primul echipaj, acest om după patru ani a spus: Ne-ați afectati atunci, dar ați scris adevărul. Pentru asta e normal să se închidă cercul Colectiv cu o informație vitală ascunsă publicului, procurorilor, Corpului de Control, judecătorilor, propriilor colegi care n-au putut vedea aceste imagini”.
Haosul surprins de obiectivul camerei pompierului este descris și în raportul făcut în 2016 de Corpul de Control al premierului. Făcut însă doar pe baza actelor și mărturiilor scrise de o echipă de 10 inspectori.
Reporter: Ca să fie foarte clar, dvs. ați știut de existența unei astfel de înregistrări?
Valentin Mircea, fost șef al Corpului de Control al premierului: „Niciodată! Niciodată și este inacceptabil. Indiferent cine a ascuns, cine este de vină și asta sper să afle procurorii, este faptă penală să ascunzi o probă, iar în materie administrivă este un act de insubordonare”.
„Procurorii nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză și nici nu au avut cunoștință de existența acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a unui număr de șase persoane fizice și două persoane juridice”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Procurorii încă fac cercetări în legătură cu intervenția de la Colectiv, așa că au cerut acum de la ISU București filmările făcute în noaptea de 30 octombrie 2015.
Conducerea Inspectoratului pentru situații de urgență spune acum că nu a ținut imaginile ascunse, dar că ele nu au fost furnizate niciunei autorități - Departamentului pentru Situații de Urgență, Parchetului General sau Corpului de Control, pentru că niciuna nu le-a cerut punctual.
Cristian Radu, comandant adjunct al IGSU: „Vă afirm cu toată responsabilitatea că nu am comunicat nimănui acest lucru, că nu am ordonat nimănui, ba chiar imginile există în format original la IGSU și vor fi puse la dispoziția oricărei structuri abilitate care solicită acest lucru”.
Reporter: Ordonanța procurorului. Identificarea tuturor camerelor de luat vederi a autorităților publice și obținerea înregistrarilor audio-video de la incendiul in cauză. Se încadrează aici?
Orlando Șchiopu, inspector-șef ISU București, după o pauză lungă: „Eu nu vă pot răspunde la întrebarea asta”.
Patru oameni din conducerea IGSU știau de existența filmului, au precizat oficialii, care au invocat impactul emoțional puternic drept justificare pentru nepublicarea filmării.