Ce spune Augustin Lazăr despre acuzațiile procurorilor Țuluș și Moraru
Data actualizării: Data publicării:
Procurorul general Augustin Lazăr consideră că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga sunt „într-o stare emoţională” şi speră să îşi revină „în timp util”, adăugând că procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au „o mai mare uzură mentală şi emoţională” şi că ar trebui să se stabilească nişte mandate.
Augustin Lazăr a declarat, marţi, la sediul CSM, că un procuror care îi reprezenta pe Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga a venit la Parchetul General „pentru a se plânge, în esenţă, pentru actele de urmărire penală care se efectuau”, această plângere urmând să fie soluţionată.
„Unul dintre ei (n.r. - procurori) a venit în audienţă la Parchetul General, şi i-a reprezentat şi pe ceilalţi, pentru a-şi prezenta poziţia sa în legătură cu maniera în care se făcea testarea cu aparatul poligraf şi pentru a se plânge, în esenţă, pentru actele de urmărire penală care se efectuau. Urmează ca această plângere să fie soluţionată”, a spus Lazăr.
Lazăr a mai spus că ar trebui să se stabilească mandate pentru procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public, considerând că aceştia nu ar trebui să stea acolo până când devin „vulnerabili”.
„Eu cred că ei (n.r. - cei doi procurori) sunt într-o stare emoţională şi sper să îşi revină în timp util. Nu ar trebui să se escaladeze această situaţie. Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoţională. Acolo este un stres şi un efort mental pe care nu-l au alţii care lucrează în altă parte şi cred că este important să vedem că, după o perioadă de timp, pentru protecţia lor, ar trebui să se stabilească nişte mandate - patru ani, apoi patru ani - şi după aceasta procurorii să îşi poată schimba profilul de activitate, fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil”, a mai spus Lazăr.
Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată după audierea celor doi în şedinţă secretă.
rocurorul Ţuluş a mai spus că Laura Coduţa Kovesi nu l-a iubit foarte tare niciodată, dar după apariţia acelor înregistrări în presă a început să epureze pe criterii exclusiv subiective".
"Atâta umilinţă n-am suportat, lucrez de 23 de ani în DNA", a mai spus Doru Ţuluş, susţinând că "de un an, DNA a ajuns o caricatură."
"Mie nu mi-a dat nimeni niciodată comandă, nici doamna Kovesi şi nimeni altcineva. O să fac o cerere la Parchet şi o să acţionăm în instanţă. (...) De un an de zile, fără să avem niciun fel de vina, nu noi 3, noi toţi, nici nu repet ce scandaluri se poartă. Am ajuns o caricatură, a afirmat Doru Ţuluş.
În ceea ce priveşte activitatea DNA, Ţuluş a spus: "Uitaţi-vă pe site, uitaţi-vă ce mai iese, ce se mai condamnă. Nu au mai fost dosare mari".
La rândul său, Laura Codruţa Kovesi a declarat că motivele cererii de revocare sunt legate de două dosare aflate în curs de investigare la DNA.
Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii se revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că tensiunea dintre ea şi procurorul şef a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, însă ea a impus măsura controlului judicar.
„Sincer, nici eu nu am înţeles exact ce îmi reproşează doamna procuror şef. (...) Vă pot da un exemplu - Elena Udrea. Mi-a dat Parlamentul aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare şi am ieşit şi am spus că atât timp cât nu avem aviz pentru arestare, nu se impune reţinerea, ar fi însemnat să facem un circ mediatic. Am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi cred că a fost măsura corectă", a declarat Moraru.
Întrebată dacă Kovesi i-a cerut acest lucru direct, procurorul a spus că şefa DNA nu cerea niciodată în mod direct, ci „intervenea prin procurorul şef adjunct”.