CCR a respins o contestaţie depusă la decizia de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constituțională a României. sigla
Curtea Constituțională a României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Judecătorii Curţii Constituţionale s-au reunit marţi, în şedinţă, de la ora 12.00, pentru a analiza o contestaţie la respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, relatează News.ro. Contestaţia a fost respinsă cu unanimitate de voturi, la fel ca celelalte dosare de pe ordinea de zi.

ACTUALIZARE:  CCR „a respins contestaţia formulată de  Botomei Vasile privind respingerea înregistrării dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, a anunțat Curtea după ședință.


Știrea inițială: Contestaţia a fost formulată de Botomei Vasile, un avocat care a fost în trecut condamnat la închisoare, pentru crearea unui sistem ilegal paralel de practicare a avocaturii în România,

CCR mai discută o contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii Cristinei Tufănoiu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de Tufănoiu Cristina, şi o contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii lui Mîndru Petru la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de Mîndru Petru.

Luni, Curtea Constituţională a respins o altă contestaţie, a Dianei Şoşoacă, faţă de neînregistrarea candidaturii sale la Preşedinţie.

Curtea a respins şi sesizări privind candidaturile lui Lasconi şi Ciolacu, precum şi contestaţii ale altor candidaţi, nemulţumiţi că BEC le-a respins dosarul de candidatură.

Tot luni, Curtea Constituţională a făcut publică hotărârea privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la Preşedinţie, arătând că înregistrarea acestei candidaturi încalcă unele condiţii de eligibilitate, cu referire la „valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politicomilitară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO”.

„Chiar dacă jurământul de credinţă se depune de către candidatul câştigător al alegerilor, elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale”, susţine Curtea.

Diana Şoşoacă a criticat, luni seară, hotărârea Curţii Constituţionale privind respingerea candidaturii sale la Cotroceni, numindu-i pe judecătorii CCR „trădători”, „stalinişti şi nazişti”.

 

„Aţi facut din mine erou naţional martir”, a susţinut ea, adăugând că judecătorii CCR s-au antepronunţat privind un eventual comportament al său ca preşedinte. Ea a afirmat că îi va da în judecată pe membrii CCR.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri