Deputatul Cătălin Rădulescu este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, el fiind acuzat că a primit titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant", deşi nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, transmite Agerpres.
În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, precum şi Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.
Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" lui Cătălin Rădulescu, deşi acesta nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10 - ora fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Titlul menţionat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004 ca recunoştinţă pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni, august 1977.
Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de Cătălin Rădulescu şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii (din 2015 şi 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte false cu privire la activitatea sa revoluţionară în oraşele Timişoara şi Bucureşti în perioada 16 - 21 decembrie 1989.
"Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că suspectul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti", spun procurorii.
Urmare a acestor demersuri, lui Cătălin Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidenţial, titlul de "Luptător cu Rol Determinant", primind indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2015, în total 143.420 lei.
Adrian Sanda a mai fost inculpat într-un dosar penal privind acordarea ilegală de indemnizații de revoluționari pentru cel puţin 3.000 de români, fără ca aceștia să iasă măcar o clipă în stradă în timpul Revolutiei din decembrie '89.
Rădulescu a fost condamnat, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru coruptie. Procurorii DNA l-au acuzat că, în perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, s-a ocupat de administrarea şi controlul societăţii comerciale SC Concordia Con Strade, activitate incompatibilă cu funcţia de deputat. Procurorii l-au mai acuzat că, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect, privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Piteşti, i-a promis acestuia 10.000 lei. În schimbul banilor, funcţionarul trebuia să semneze procesul verbal de recepţie, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate.
Editor : A.C.