Procurorul general interimar, Bogdan Licu, are de gând să ceară explicatii despre stadiul dosarului privind violenţele de la protestele din 10 august 2018. Bogdan Licu şi-a preluat, joi, funcția la conducerea Parchetului General și a anunţat ca va discuta despre acest dosar, dar și despre dosarul Revoluției, în zilele următoare, cu toţi şefii marilor parchete, începând cu secţia militară.
Bogan Licu vrea să afle în ce măsură a avansat ancheta privind violențele din 10 august, în contextul în care încă din septembrie anul trecut există suspecți în acest dosar. Șefii Jandarmeriei române sunt puși sub acuzare în acest caz.
În ceea ce privește dosarul Revoluției, Bogdan Licu va solicita clarificări referitoare la modul în care a fost trimis în judecată, în contextul în care în spațiul public au apărut contestații în ceea ce privește instrumentarea dosarului.
Citiți și: Dosarul violențelor din 10 august. Carmen Dan, contrazisă de procurori: Mai sunt documente secretizate
Bogdan Licu a mai spus că va avea întâlniri și cu șefii de la DNA, DIICOT și ai Secției speciale pentru investigarea magistraților
„În prima zi ca procuror general interimar, mă voi pune la curent cu principalele probleme care există în activitatea de urmărire penală. Voi avea întâlniri cu şefii principalelor structuri de parchet care au atribuţii în domeniul urmăririi penale, iar primii pe care îi voi chema la mine vor fi cei din Secţia parchetelor militare, conducerea Secţiei parchetelor militare, iar cu aceştia, discuţia se va axa pe două teme importante. Prima şi cea mai importantă: stadiul cercetărilor în dosarul 10 august, dosarul violenţelor din 10 august. Şi a doua temă: modul în care a fost soluţionat dosarul Revoluţiei”, a declarat Bogdan Licu, joi dimineața.
El a adăugat că va verifica tot joi dacă la nivelul Ministerului Public, al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a făcut o analiză asupra impactului modificărilor legislative în domeniul legislaţiei penale adoptate pe 24 aprilie de către Parlament.
Secţia pentru procurori a CSM a decis la 19 aprilie delegarea lui Bogdan Licu în funcţia de procuror general interimar. Bogdan Licu ocupa atunci funcţia de adjunct al procurorului general. Decizia a venit după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care procurorul general, Augustin Lazăr, se pensionează. Mandatul lui Augustin Lazăr la conducerea Parchetului General a încetat la 27 aprilie. Bogdan Licu spune că nu știe ca delegarea lui pentru două luni la conducerea Ministerului Public să fi fost contestată de colegi din Parchetul General.
Bogdan Licu a mai fost procuror general interimar în perioada februarie - aprilie 2016, după demisia lui Tiberiu Niţu. El a dispus atunci redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei.