În dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost 431 de milioane de euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevazut pentru finanțarea programelor de autostrazi pentru 2016, 2017 și 2018.
Și valoarea măsurilor asiguratorii a fost comparabilă - circa o jumătate de miliard de euro. Iar când vine vorba despre inculpaţi, analiza arată alarmant.
„Au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu. Peste o sută de primari și sefi de consilii județene”, a declarat Laura Codruța Kovesi.
Anul trecut a fost pentru procurorii DNA şi unul al premierelor: un şef de Guvern în funcţie, Victor Ponta, trimis în judecată. I s-au alăturat... „cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.
Adică de cinci ori mai mulţi miniștri şi parlamentari faţă de anul 2014 .
„Coruptia din mediul politic a afectat funcționarea corectă a administrației publice și competitivitatea economiei. Asanarea societăţii româneşti, încrederea în stat , vor apare atunci când vom fi în măsură să prevenim corupţia şi nu doar s-o combatem”, a declarat Dacian Cioloș, premierul României.
Mulţi dintre parlamentari au fost scăpaţi de procurori de propriii colegi.
„Încuviinţarea de către parlament a cererilor justiţiei rămâne un capitol cu restanţe”, a spus Klaus Iohannis, președintele României.
Condamnările definitive din dosarele anticorupţie au adus în bugetul statului peste 200 de milioane de euro. Lacunele legislative care au permis celor condamnaţi să îşi scurteze timpul petrecut după gratii au fost condamnate.
„Balzac ar fi invidios pe cei care au scris lucrări științifice în închisoare”, a spus Livia Stanciu, președintele Curții Supreme.
Numărul mare de suspecţi care trec zilnic pragul DNA a fost comentat şi de şefii Consiliului Superior al Magistraturii.
„Acţiunile DNA aduc de ceva vreme doza zilnică de senzaţional în progranele TV. Ce se apreciază ca fiind senzaţional în activitatea DNA, într-o societate aşezată înseamnă normalitate”, a declarat Mircea Aron, președintele CSM.
„Dosarele aflate în lucru la DNA ne arată însă că nu am prins toţi corupţii”, a mai precizat Laura Codruța Kovesi.
Citiți și: