Ancheta în dosarul Gaze ieftine a fost finalizată de procurorii DIICOT la începutul anului trecut. Handicapul major al investigaţiei, care a pus în lumină existenţa unui prejudicu de 62 de milioane de euro şi rolul jucat de doi miniştri prezintă un handicap major: procurorii nu s-au putut apropia de un personaj-cheie, Varujan Vosganian.
Parlamentul i-a oferit acestuia din urmă imunitate în faţa anchetatorilor, scutul aleşilor în jurul lui Vosganian ducând astfel la situaţia bizară în care, în acelaşi dosar, un ministru să fie anchetat, Adriean Videanu, iar celălalt nu, Varujan Vosganian.
Potrivit referatului DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
Biblia, jurământul, divinitatea
Atitudinea lui Vosganian în toată această poveste a variat, de la dispreţul manifestat faţă de procurori şi justiţie, la eforturile cu care a încercat să-i impresioneze pe parlamentari.
„Nu permit nimănui ca după 25 de ani să își bată joc de mine în plenul Senatului României. Vă rog, mâine, înaintea votului final, senatorii din Comisia Juridică să jure cu mâna pe Biblie și pe Constituție că mi-au spus că există indicii noi. Eu nu vreau să fiu figurant într-un spectacol mediatic pe care nu știu cine îl scrie”, spunea Varujan Vosganian, în februarie 2015.
Iar în ziua următoare, dorinţa i s-a împlinit. A rămas cu imunitatea şi s-a lansat în salbe de mulţumiri, adresate aleşilor care l-au mai salvat o dată: “Am fost impresionat de gestul de solidaritate al unor colegi de-ai mei. Opţiunea senatorilor a fost într-o mare majoritate în sensul respectării Senatului ca instituţie. Există în privinţa mea două precedente. În primul rând este o decizie politică luată într-un moment dificil şi care apoi e considerată o infracţiune de drept comun şi doi, revenirea cu o solicitare fără să existe fapte noi. Sper ca aceste precedente să nu se mai repete”.
„Vom vedea”
Ce se va întâmpla cu Vosganian, din perspectiva anchetei Gaze ieftine? Nici procurorul şef al DIICOT nu prea ştie.
„Vom vedea”, a fost răspunsul lui Daniel Horodniceanu, într-o ediţie din februarie 2016 a emisiunii „24 de minute”.
„Asta depinde de procurorul de caz, dacă sunt suficiente probatorii, Varujan Vosganian totuși nu este cercetat în acest dosar în acest moment, pentru că nu a putut fi începută urmărirea penală (din cauza împotrivirii Parlamentului – n.r.). Vom vedea care va mai fi oportunitatea la acel moment față de dumnealui și dacă faptele ca și prescripție subzistă – ca și prescripție sau nu”, a explicat şeful DIICOT.