Arestul la domiciliu, măsura prevăzută de noul Cod Penal abia intrat in vigoare, a făcut deja fericiţi zeci de inculpaţi. Oamenii au scăpat de povara închisorii, în schimbul promisiunii că nu vor ieşi din casă fără acordul procurorului. În absenţa brăţărilor electronice, ei trebuie să fie gazde primitoare pentru poliţişti, care au dreptul să îi verifice la orice oră. Este cazul unui om de afaceri bihorean care, după trei luni de arest preventiv, a revenit acasă.
Dorinel Edu a dat bucuros gratiile celulei de la subsolul Inspectoratului de Poliţie pe uşa apartamentului său. Chiar dacă nu are voie să iasă din casă, se consolează cu faptul că îşi petrece timpul alături de familie. „Nu este un arest pentru mine, este o dragoste să fiu acasă, este o plăcere. Aş vrea să fiu toată viaţa arestat la domiciliu, aici îmi sunt copiii, cei dragi, nevasta”, declară Edu, fericit că a ajuns acasă.
Bărbatul mai spune că nici prin cap nu-i trece să fugă şi, oricum, are musafiri întreaga zi. Este vorba despre agenţii de poliţie care îi fac vizite la diferite ore pentru a se asigura că nu a părăsit locuinţa.
Înainte de a pleca acasă, bărbatul a primit instrucţiuni clare cu privire la restricţiile pe care le impune arestul la domiciliu. Orice încălcare a regulilor îl poate duce înapoi după gratii. El trebuie să se prezinte în instanţă ori de câte ori este chemat şi să nu ia legătura cu învinuiţii din cauza judecată.
Omul de afaceri a ajuns acasă pentru că, pe de o parte, nu reprezintă un pericol, dar şi pentru că a colaborat cu anchetatorii. Bărbatul este acuzat de procurori că şi-a devalizat propriile firme şi că a prejudiciat bugetul de stat. El este anchetat şi pentru spălare de bani.
Măsura arestului la domiciliu reprezintă şi o economie serioasă la bugetul statului, care cheltuieşte lunar 3000 de lei cu fiecare om pe care îl ţine în celulă. În prezent, câteva zeci de români îşi petrec arestul acasă.