„Medicamentele contrafăcute pentru pacienți cu cancer înseamnă moartea. Depresia după ce au aflat este o altă mare problemă”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților.
Zece suspecţi au fost duşi miercuri la audieri în birourile procurorilor DIICOT. Doi dintre ei lucrează la farmacia „Elena” din Bucureşti, una dintre multele farmacii din lanţul care dădea bolnavilor false speranţe la viaţă. Reprezentanţii farmaciei susţin însă că nu se simt vizaţi de anchetă pentru că nu au vândut niciodată medicamente pentru boli grave.
Medicamentele fără efect erau aduse din Turcia şi vândute în peste 20 de oraşe din ţară.
Acest lanț de farmacii a fost creat special de suspecți, spun anchetatorii, pentru a putea vinde medicamentele contrafăcute. În același mod, citostaticele ar fi ajuns și în Germania, Danemarca și Marea Britanie.
În ţările europene, tratamentele contrafăcute erau vândute la o treime din pretul pieței, în condiţiile în care o doză ajunge la 5.000 de euro.
Ancheta a început după ce mai multe firme producătoare de medicamente au observat că piaţa este invadată de falsuri periculoase. Filiera clandestină era supravegheată de aproape doi ani.
Traficanţii de medicamente contrafăcute au vândut mii de doze fără niciun efect. Ei sunt acuzaţi acum doar de evaziune fiscală şi contrabandă. Pe lângă răul pe care l-au făcut bolnavilor, au dat şi statului un tun de peste 5 milioane de euro pentru că nu au plătit taxe pentru produsele din farmacii.