Antena 3, pusă sub urmărire penală pentru complicitate la șantaj. Și un fost șef al ANAF este urmărit penal
Actualizare 14.20. Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Șerban Pop, „președinte al A.N.A.F. la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de foloase pentru altul”, potrivit unui comunicat al instituției.
Un contract încheiat între RCS & RDS și societatea Bodu, deținută de șeful LPF Dumitru Dragomir, a ajuns de la ANAF la Antena Group.
Actualizare 12.33 DNA a confirmat extinderea cercetărilor în dosarul de șantaj în care este implicat Sorin Alexandrescu, șeful Antena Group. Procurorii au dispus „începerea urmăririi penale față de persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A. în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de șantaj”, se arată într-un comunicat al DNA.
„Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV ANTENA 3, sub forma unor știri, materiale cu caracter denigrator la adresa părții vătămate”, potrivit comunicatului.
Acuzațiile i-au fost prezentate lui Mihai Gâdea în această dimineață, în calitate de director al Antena 3.
Actualizare: 11:35: Procurorii Anticorupție i-au adus astăzi la cunoștință directorului Antena 3, Mihai Gâdea, faptul că au extins cercetarile în dosarul în care directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat pentru șantajarea administratorului RCS&RDS.
„Am să vă explic ce se întâmplă. Ești invitat, sunt doi procurori, o doamnă și un domn, care pun tot felul de întrebări încercând să vadă ce legături există între Antena TV și Antena 3, care este organizarea, care este organigrama și lucruri de felul acesta. Nimic spectaculos. Așa cum le-am spus domnilor procurori, în acest caz nu avem niciun fel de legătură, domniilor lor trebuiesă investigheze, dacă vor ajunge la alte concluzii vom vedea. Convingerea mea fermă și lucrurile pe care le știu, și vorbesc în cunoștință de cauză, este că Antena 3 nu are nicio legătură cu acest caz”, a spus Mihai Gâdea, la ieșirea din sediul DNA.
Mihai Gâdea a mai spus că există intenția procurorilor ca Antena 3 să fie pusă sub învinuire ca persoană juridică.
„Le-am spus că eu am fost invitat astăzi în calitate de martor în acest caz. Am dat declarație, nu e niciun fel de lucru care ar trebui să vă preocupe pe voi, care vă văd foarte preocupați”, a mai spus directorul Antena 3.
Actualizare 10.44: La DNA a fost audiat și Mugur Ciuvică, șeful Grupului de Investigații Politice. Acesta a declarat că a fost chemat în calitate de martor.
Mihai Gâdea a fost chemat în calitate de martor. „Vedem despre ce este vorba, vin și vă povestesc”, le-a spus Mihai Gâdea jurnaliștilor la intrarea în sediul DNA.
Ancheta a fost extinsă la începutul acestei luni față de Antena Group și Intact Publishing, precum și față de persoanele care conduc aceste instituții, Camelia Voiculescu și directorul Intact Publishing.
Procurorii anticorupție cred că aceste persoane sunt implicate în dosarul în care Sorin Alexandrescu este acuzat că l-ar fi șantajat pe administratorul companiei RCS & RDS.
La DNA a fost chemat și fostul director al ANAF, Șerban Pop. Acesta trebuie să dea explicații despre modul în care contractul între RCS&RDS și societatea Bodu, care îi aparține președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir și care ar fi constituit obiectul șantajului, a ajuns la Antena Group.
Sorin Alexandrescu este acuzat că l-a şantajat de mai multe ori pe administratorul societăţii RCS&RDS.
Conform rezoluţiei de începere a urmăririi penale, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză”.
Comunicatul integral al DNA privind începerea urmăririi penale împotriva Antena 3:
În cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj reținută în sarcina inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, cât și cu privire la învinuiții VOICULESCU CAMELIA – RODICA, MATIESCU GEORGE DANIEL și persoanele juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A. și S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., ale cărei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presă din datele de 30 mai 2013 și 11 iulie 2013, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A. în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de șantaj.
Din Ordonanța de extindere a cercetărilor și începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză și că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.
Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. și semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfășurării anchetei jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.
În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparținând ANTENA TV GROUP au apărut informații cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să-i accentueze convingerea că ar putea fi date publicității materialele compromițătoare care să o vizeze.
Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV ANTENA 3, sub forma unor știri, materiale cu caracter denigrator la adresa părții vătămate.
În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menținerii și amplificării stării de temere induse părții vătămate, pe postul de televiziune ANTENA 3 și pe cele aparținând S.C. ANTENA TV GROUP S.A., a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată.
Învinuitei i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Citiți și:
DOSARUL SORIN ALEXANDRESCU. Surse: Familia Voiculescu apare în interceptări
Inspectori ai Gărzii Financiare, anchetaţi de ANAF în cazul RCS&RDS - Antena Group
Cristina Jura, directorul de marketing al Intact Group, audiat ca martor la DNA
DOSARUL ȘANTAJULUI. Antenele ar putea fi închise
- Etichete:
- video
- antena 3
- camelia voiculescu
- antena group
- mihai gadea
- dosar santaj sorin alexandrescu
- dosar santaj antena group
- urmarire penal
- mihai gadea urmarit penal
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News