Potrivit ANI, suma de peste o jumătate de milion de euro reprezintă sume dobândite cu caracter nejustificat de către Vlăsceanu şi Zidaru.
„Suma de 2.501.102, 79 lei (aprox. 551.000 euro), reprezentând contravaloarea mijloacelor de plată în valută confiscate de la Vlăsceanu Gheorghe Codruţ şi Zidaru Daniel, agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar - Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (Argeş), a fost virată la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat de presă de luni al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
În anul 2009, ANI a sesizat Curtea de Apel Piteşti în vederea confiscării sumelor de 454.805 de euro, 1.580 de dolari şi 145.420 de lei de la Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, respectiv 61.650 de euro şi 9.980 de lei de la Daniel Zidaru, ofiţeri de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, a căror provenienţă nu a putut fi justificată de cei doi.
„Aceste sume au fost, în prealabil, indisponibilizate de către Direcţia Naţională Anticorupţie în urma percheziţiilor domiciliare efectuate la aceştia”, a precizat ANI.
Traseul dosarului
Măsurile au fost luate în urma deciziilor emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a dispus confiscarea sumelor dobândite cu caracter nejustificat de către Vlăsceanu şi Zidaru. Instanţa supremă a respins astfel recursul acestora împotriva deciziilor Curţii de Apel Piteşti emise la 27 aprilie 2011 şi, respectiv, la 18 mai 2011, de admitere a cererii de confiscare înaintată de ANI în 2009, se mai arată în comunicat.
În 14 februarie 2012, 16 inculpaţi din dosarul permiselor eliberate fraudulos în Argeş, între care fostul şef al SPCRPCIV Gheorghe Codruţ Vlăsceanu şi fostul său adjunct Vasile Voinea, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Târgu Mureş la închisoare cu executare, potrivit Mediafax.
Astfel, instanţa l-a condamnat pe Gheorghe Codruţ Vlăsceanu la 14 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, cu pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de patru ani, şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, la 11 ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.
Instanţa a dispus contopirea pedepselor, astfel încât Vlăsceanu a fost condamnat la pedeapsa cea mai mare, de 14 ani de închisoare cu executare şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi timp de patru ani. Pedeapsa va fi redusă cu perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat, în intervalul 14 iunie 2008-7 august 2009.
Instanţa a dispus totodată anularea a peste 50 de permise obţinute fraudulos, confiscarea şi distrugerea chestionarelor ridicate în iunie 2008 de DNA, precum şi arhivarea a 269 de copii pe suport digital şi optic ale mijloacelor de probă.