ANI: 18 foști și actuali aleși locali, incompatibili și în conflict de interese

Data actualizării: Data publicării:
primar

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate și existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul a 18 foști și actuali aleși locali.

primar

Potrivit unui comunicat al ANI, 18 foști și actuali primari și viceprimari au fost găsiţi în incompatibilitate. Pe lista ANI se regăsesc următoarele nume:

Florel Catană, primar al comunei doljene Galicea Mare. Acesta a deținut simultan, în perioada 9 iulie 2008 — 8 mai 2013, funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al școlii Gimnaziale Galicea Mare.

Petru Iuga, primar al comunei dâmbovițene Vârfuri, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 — 29 iunie 2014.

Edilul comunei Isverna, județul Mehedinți, Ion Stoica, s-a aflat în incompatibilitate, în condițiile în care, în perioada 19 iulie 2006 — 23 februarie 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de funcționar public de conducere (secretar al comunei Isverna, județul Mehedinți).

Vergil Dascălu, primar al comunei Cioroiași, județul Dolj, a deținut simultan, timp de nouă luni, în perioada 10 septembrie 2012 — 1 mai 2013, funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al școlii gimnaziale din localitate, încălcând astfel dispozițiile legii.

În incompatibilitate s-a aflat și Miklos Bogya, actual primar și fost viceprimar al comunei Crasna, județul Sălaj, care, timp de doi ani, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoană fizică autorizată.

Și viceprimarul municipiului Marghita, județul Bihor, Ioan Lazăr, a fost incompatibil, în condițiile în care, în perioada 18 iulie 2012 — 19 august 2013, a deținut simultan funcția de viceprimar și pe cea de administrator al unei societăți comerciale.

Viceprimarul comunei prahovene Sălciile, Gheorghe Nedea, a fost în incompatibilitate timp de mai mulți ani, el deținând, simultan cu funcția publică, și calitatea de comerciant persoană fizică.

Starea de incompatibilitate a fost constatată și la Aurel Bebe Roșu, viceprimar al comunei Unirea, județul Dolj; George Sorin Iordache, viceprimar al comunei doljene Grecești; Bela Rudolf, viceprimar al comunei Belin, județul Covasna; Ilie Dinu, fost primar al orașului dâmbovițean Titu; Marin Cioană, fost primar și actual consilier local al comunei Dumbrava, județul Mehedinți; Nicolae Văduva, fost primar și actual consilier local al comunei vâlcene Măciuca; Gheorghe Ciocan, fost viceprimar al comunei gălățene Bălăbănești, și Romeo Moise, fost viceprimar al comunei Gherăseni, județul Buzău, care, simultan cu funcția publică, au deținut fie calitatea de membru în Consiliul de Administrație al unei unități de învățământ din localitate, fie calitatea de persoană fizică autorizată sau de administrator al unei societăți comerciale.

Gheorghe Tudorică Ștefan, fost consilier local la Costești, județul Argeș, a fost în incompatibilitate în perioada 29 iunie 2012 — 22 aprilie 2014, întrucât pe durata mandatului de consilier o societate în cadrul căreia acesta deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic a încheiat 10 contracte cu instituții aflate sub autoritatea Primăriei Costești.

Primarul comunei brașovene Bunești, Mircea Pălășan, în perioada deținerii mandatului de edil 2012 — 2016, a întocmit și semnat proiectele a două hotărâri ale Consiliului Local Bunești cu privire la întocmirea, respectiv aprobarea PUZ pentru imobilul proprietatea sa.

"Totodată, acesta a semnat avizul favorabil și avizele de oportunitate cu privire la elaborare PUZ pentru același imobil, documente ce au stat la baza eliberării certificatului de urbanism de către Consiliul Județean Brașov și ulterior vor sta la baza eliberării autorizației de construire a unei pensiuni agroturistice pe terenul pentru care acesta a constituit drept de superficie în favoarea fiicei sale, urmând ca aceasta să construiască pensiunea agroturistică cu finanțare din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR). De asemenea, persoana evaluată a întocmit și semnat proiectul hotărârii Consiliului Local privind atribuirea directă a pășunilor comunale către membrii colectivității locale, în baza căruia Consiliului Local Bunești a închiriat pajiști pentru pășunatul animalelor, pe o durată de 10 ani, persoanei evaluate și fiicei sale. Prin folosirea acestor pajiști închiriate, persoana evaluată și fiica sa au desfășurat activități agricole (creșterea animalelor), au încasat subvenții pentru agricultură în cuantum de 239.576 lei, iar persoana evaluată a realizat și venituri din activități agricole", se precizează în comunicat.

Conflictul de interese administrativ a fost constatat și în cazul lui Florin Radu, consilier local în comuna Oarja, județul Argeș.

ANI arată că, în perioada mandatului de consilier local, el a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Local privind aprobarea bugetului local de venituri și cheltuieli al comunei Oarja, în urma căreia a fost încheiat contractul de achiziție publică având ca obiect livrarea de lemn de foc între școala Gimnazială 'D. Rădulescu' Oarja și o societate comercială la care soția persoanei evaluate deține calitatea de unic asociat și funcția de administrator.

"Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Pălășan Mircea, Moise Romeo, Gheorghe Nedea și Ștefan Gheorghe Tudorică nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", mai arată ANI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri