La Craiova câteva nume foarte cunoscute s-au transformat în puşcărie în scriitori de ocazie.
Prof. Aurel Popa, director la Editura Sitech Craiova: „Domnul Solomon, domnul Neţoiu, mă rog, domnul Neţoiu local şi nu prea, mai de departe domnul Iacubov, domnul Penescu, de la Piteşti..”
Citiţi şi
„Scriitorii din penitenciar” | Anchetă disciplinară la Universitatea din Craiova
Iar numele curg gârlă. Însă inspiraţia din spatele gratiilor n-ar fi nimic fără avizul unui cadru didactic universitar.
Prof. Iancu Tanasescu, de la Facultatea de Drept - Universitatea Craiova: „În cazul meu, avizul viza o lucrare de licenţă care a fost perfecţionată, a fost îmbunătăţită, s-au adăugat elemente de practică şi - ce vreţi mai mult! - elemente de psihologie judiciară, ţinând seama că persoana care a beneficiat de aprecierea mea fusese magistrat”.
Şi profesorul, acum pensionat, şi alţi 25 de colegi ai săi, sunt cercetaţi disciplinar.
Prof. Univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rector la Universitatea din Craiova: „Sunt sancţiunile prevăzute de legislaţia noastră, avertisment, mustrare, reducerea salariului, interzicerea promovării, desfacerea contractului de muncă, depinde de gravitate”.
Un fotbalist al Generaţiei de Aur Gică Popescu şi- a descoperit şi el talentul de scriitor după gratii.
Marian Dragomir, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Craiova: „Nu am avut nicio reţinere să îi dau un aviz să scrie o carte despre fotbal. Eu îl ştiu pe el când a susţinut lucrarea de licenţă, care a avut una dintre cele mai valoroase lucrări, putea să o facă şi p-asta ca o lucrare ştiinţifică”.
Deţinuţii scriitori au şi edituri favorite. Una dintre ele - Sitech din Craiova. Primul client celebru aflat după gratioi a fost Dinel Staicu.
Prof. Aurel Popa, director la Editura Sitech Craiova: „O parte din cărţile sale sunt la mai multe librarii, nu numai la Eminescu şi avem chiar un difuzor care ne-a mai solicitat în plus cărţi”.
În total, editura Sitech din Craiova a publicat 139 de astfel de lucrări ştiinţifice. Ceva mai puţine titluri are o altă editură din Bănie, Aius. Doar 22. Directorul recunoaşte că n-au fost toate de excepţie.
Nucu Marinescu, director la Editura Aius Craiova: „Sigur că nu trebuie să fie neapărat capodopere. Dacă ar fi să scoată editura numai capodopere, s-ar închide din prima lună, că astea sunt mai rare, nu apar în fiecare săptămână câte una”.
Ioan Niculae, în calitate de chimist şi economist şi Dan Diaconescu, autor de cărţi jurnalistice au trecut şi ei prin mâinile aceluiaşi editor de carte.
Şi în Bucureşti, profesorii universitari sunt revoltaţi de valul de scriitori după gratii giraţi de cadre didactice. Rectorul celei mai mari universităţi din ţară dă vina pe colegii săi profesori, dar şi pe lege
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti: „Nu e vorba numai de universităţi aici, e vorba de o lege care le-a permis acestor persoane ca pe baza unor pretinse lucrări ştiinţifice să obţină o lună de reducere a pedepsei”.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut anchete în toate universităţile care au fost implicate în astfel de cazuri.