Dosare medicale falsificate în faţa camerelor de supraveghere de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate! Sunt detalii care ies la lumină din interceptările realizate de procurori în cazul „bani pentru pacienti imaginari”. Suspecţii care îi lăsau fără tratament pe bolnavii reali completau dosarele false chiar în holul instituţiei, fără să le pese că locul era monitorizat video. În tot acest timp, oameni aduşi cu targa pentru evaluare stăteau la coadă o zi întreagă. Dosarul procurorilor anticorupţie arată şi conexiunile politice pe care le aveau suspecţii.
Bolnavii în stare gravă, aduşi pe targă pentru a fi evaluaţi la Casa de Asigurări de Sănătate, nu aveau nicio şansă în faţa avocaţilor care depuneau dosare false.
Alina Ion, administratorul unei firme de îngrijiri la domiciliu, a fost interceptată în timp ce povestea cum a ajutat un avocat să depună dosare pentru pacienţi care nu aveau nevoie de asistenţă la domiciliu. Scena a fost filmată de camerele de supraveghere.
Alina Ion: „Să se facă Casă specială pentru pacienţi şi Casă pentru avocaţi! Că nu vin avocaţii să depună sute de dosare, c-am ajutat-o eu ieri pe una (...) Şi ea semna, era "Costică Nu-ştiu-cum" , şi semna la pacient "Costică", şi semna şi-n dreptu' ei ca avocată şi punea parafa. Şi-am stat eu frumuşel, aşa, şi-am avut răbdare, calmă, şi m-am uitat eu la ea la vreo 30 de dosare.”
Reporter: E adevărat că au fost lăsaţi bolnavi cu probleme reale să aştepte?
Marian Burcea: Vă fac conferinţă de presă după ce terminăm.
Sergiu Ciobanu, omul de legătură dintre Casa de Asigurări şi firmele care dădeau mită pentru a întregistra dosare, a fost înregistrat de procurori în timp ce se lăuda cu relaţii la nivel înalt.
Într-una dintre discuţii l-a menţionat pe fostul ministru de interne Dan Nica. Acesta ar fi greşit persoana pe care Sergiu Ciobanu a recomandat-o pentru o funcţie în minister (Detalii aici).
Sergiu Ciobanu: „Chiar am făcut o greşeală, pentru că în momentul când am vorbit cu Nica, care era ministru de Interne, să-l pună şef la Direcţie. Pe el îl cheamă Iana Gheorghe şi mai era încă unul, Iana Ioan. Şi pe ăla l-a pus şef la Secretariatul General şi ăla şi acuma s-a pensionat şi nu ştie cui să mulţumească pentru ce i s-a întâmplat bun în viaţă. Pe urmă l-am sunat: "Domne', vedeţi că l-aţi pus pe altu', puneţi-l şi pe ăsta!"”
Judecătorii au trimis după gratii 13 suspecţi pentru fraudarea cu trei milioane de euro a bugetului Casei de Asigurări. Printre ei se află şi Marian Burcea, fostul preşedinte al instituţiei. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se afla în fruntea piramidei, spun procurorii. Din ianurie anul trecut şi până de curând, din bugetul Casei Naţionale ar fi dispărut peste trei milioane de euro.
În afacere ar fi intrat şi şase directori şi funcţionari ai Casei de Asigurări Bucureşti. Cu toţii ar fi protejat cel puţin patru firme specializate în îngrijirea bolnavilor la domiciliu. SC Almis Îngrijiri Medicale SRL şi SC Alicia Medical Expert SRL sunt doar două dintre ele.
Sub protecţia şefilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, administratorii firmelor reuşeau să înregistreze sute de dosare fictive pe numele unor pacienţi inventaţi şi ulterior cereau decontarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.
Şefii Casei de asigurări nu-şi ofereau ajutorul dezinteresat, spun procurorii. Un intermediar încasa banii de la firme, iar o parte din sume ar fi ajuns în buzunarele unor importanţi funcţionari din cele două instituţii. Mita era 20% din valoare sumelor decontate.