Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei. Nicușor Dan: N-am niciun fel de emoție

Data publicării:
BUCURESTI - TRAMVAIE NOI BUCURESTI - DEPOUL MILITARI - 2 IUNIE 2
Pe 2 iunie s-au împlinit doi ani de la prezentarea primului tramvai Astra Imperio Metropolitan în depoul Militari din București. Foto: Inquam Photos / George Călin

DNA anchetează achiziția celor 100 de tramvaie noi care circulă în București. Licitația de peste 800 de milioane lei din fonduri europene a fost făcută în mandatul Gabrielei Firea, în timp ce contractul a fost semnat de actualul edil, Nicușor Dan. Acum, DNA verifică suspiciuni de corupție și abuz în serviciu legate de modul în care s-a derulat licitația. În direct la „Studio Politic” de la Digi24, primarul Capitalei a vorbit despre anchetă.

Nicușor Dan: „Nu există control la noi în primărie pe subiectul ăsta. Este o achiziție publică desfășurată de administrația precedentă. Au fost doi ofertanți. Primăria, în administrația precedentă, a atribuit ofertantului căruia nu trebuia să atribuie, s-au pronunțat CNSC si Curtea de Apel și au spus că contractul trebuie oferit celuilalt ofertant - Astra Arad. Administrația precedentă a spus asta, a atribuit, dar n-a semnat contractul. Noi am semnat, la câteva luni după ce am preluat mandatul. Și, din moment ce Curtea de Apel București a spus că contractul trebuie atribuit acestui ofertant Astra, n-am niciun fel de emoție”.

Surse: Și Parchetul European anchetează 

De asemenea, Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi a început o anchetă în acest caz, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Potrivit acestora, anchetele sunt momentuan in rem, vizând doar fapte. 

DNA investighează presupuse fapte de corupție și abuz în serviciu săvârșite la nivelul comisiei de licitație de la STB, iar EPPO anchetează faptul că Astra Arad ar fi depus o scrisoare de garanție pentru accesarea fondurilor europene care s-ar fi dovedit a fi falsă, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. 

Pe cale de consecință, fondurile europene ar fi fost pierdute, iar achiziția se derulează acum din fonduri naționale, au explicat aceleași surse. 

Pe 2 iunie s-au împlinit doi ani de la prezentarea primului tramvai Astra Imperio Metropolitan în depoul Militari din București, primul din comanda de 100 lansată de Primăria Capitalei, printr-o licitație demarată în anul 2019. Primul tramvai din cele 100 a sosit la finalul lunii mai 2022 la București, fiind pus în funcțiune în depoul Militari. Următoarele 6 luni au fost alocate procedurilor de testare și omologare a primului tramvai, seria începând să fie livrată de la finalul lunii iulie 2022, până la finalul lui 2022 sosind 17 vagoane, introduse în traseu pe linia 41 Metrou Ușor începând cu luna decembrie 2022. 

În 2023, tramvaiele au intrat în circulație și pe liniile 25, 10, 1, 32 și 21, iar anul 2024 aduce completarea liniilor 41 și 25 în special cu tramvaie noi. În prezent, 92 de tramvaie au fost livrate, iar alte 8 sunt în curs de finalizare în uzinele Astra Arad, urmând să fie livrate până la finalul lunii iulie, transmite Mobilitate.eu. 

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri