Amendă penală de 100 lei/zi pentru un medic din Sebeș acuzat că a falsificat mai multe fișe de medicina muncii

Data publicării:
memdic completeaza documente in cabinet
Medicul este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, după ce a eliberat mai multe fișe de medicina muncii, fără să consulte pacienții. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un medic din Sebeș a fost condamnat de Tribunalul Alba la plata unei amenzi penale de 100 lei/zi, timp de 6 luni, pentru falsificarea unor documente medicale. Bărbatul este acuzat că a eliberat "din pix" mai multe fișe de medicina muncii, fără să-i fi văzut vreodată față în față pe angajați. Decizia nu este definitivă, scrie Alba24.ro.

Medicul, care deține un cabinet de medicina muncii în Sebeș, ar fi primit pe WhatsApp solicitarea din partea unui om de afaceri din Alba. Acesta avea de luat o subvenție de la stat și avea nevoie de angajați în firma sa, scrie sursa citată. Tot prin mesaje i-ar fi trimis și fotografiile cu cărțile de identitate ale oamenilor și i-ar fi cerut să treacă o dată anterioară pe documentele medicale.

"Fapta inculpatului care în calitate de medic de medicina muncii acționând în baza unei rezoluții infracționale unice, a întocmit în data de 20.09.2023 fișele de aptitudini falsificate prin antedatare menționând împrejurări necorespunzătoare realității, referitoare la data întocmirii lor și la prezența la medicul de medicina muncii a persoanelor pe numele cărora au fost emise înscrisuri pentru a fi folosite în cadrul controlului efectuat de către ITM Alba începând cu data de 21.09.2023, cu scopul de a face dovada îndeplinirii condițiilor legale la angajare astfel încât societatea să nu fie sancționată contravențional realizează elementele constitutive ale infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă", au precizat magistrații în instanță.

Pe parcursul procesului, medicul și-a recunoscut vina și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz.

”Fiind audiat în calitate de suspect a recunoscut comiterea faptei. De asemenea, fiind audiat în data de 16.04.2024 în calitate de inculpat a declarat faptul că a primit la data de 20.09.2023 prin intermediul aplicației WhatsApp solicitare ca să întocmească fișe de aptitudini pentru (…) precum și cărțile de identitate ale celor trei persoane și data la care să fie întocmite fișele. A întocmit la data de 20.09.2023 fisele de aptitudini, falsificate prin antedatare fără ca cele 4 persoane să fie prezente la sediul cabinetului de medicină/fără să le vadă fizic”, au notat magistrații în motivarea instanței, făcută publică pe portalul rejust.ro.

În urma acordului semnat cu procurorul de caz, pe 30 mai 2024, Tribunalul Alba l-a condamnat la plata unei amenzi penale în cuantum de 18.000 lei (echivalentul a 180 zile amendă a câte 100 lei/zi) pentru săvârşirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi atacată în apel la instanța superioară.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri