Alina Bica, procuror şef al DIICOT, a fost arestată preventiv

Data publicării:
alina bica trista - 6457883-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Alina Bica, procurorul-șef al DIICOT FOTO: MediafaxFoto

ACTUALIZARE 9.02. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea DNA de arestare preventivă a Alinei Bica. 

Pe numele ei a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Alina Bica s-a predat poliţiei.


Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă pentru celelalte trei persoane reţinute în acest dosar: Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu, toţi acuzaţi de abuz în serviciu.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

ACTUALIZARE 3:00 Ordonanțele de reținere au expirat, instanța a rămas în pronunțare, iar cei patru suspecți, inclusiv Alina Bica, au părăsit sediul Înaltei Curți.


Șefa DIICOT a urcat într-o mașină care a demarat în trombă și a trecut pe roșu la semafor. La un moment dat, mașina a oprit, iar șefa DIICOT s-a dat jos și a venit nervoasă spre un cameraman care o filma, punându-i mâna pe cameră și cerându-i să înceteze. „De ce ne urmăriți, ne încălcați dreptul la intimitate!”, a acuzat bărbatul care o însoțea.

ACTUALIZARE 0:05. Magistraţii instanţei supreme continuă şi, la această oră, şedinţa în care vor stabili dacă şefa Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate va fi cercetată în stare de arest sau în libertate. Alina Bica este bănuită că ar fi fost părtaşă la un tun de 62 de milioane de euro, un tun dat statului român printr-o retrocedare ilegală.

Ea a fost audiată de judecători şi, chiar dacă i-a expirat ordonanţa de reţinere, a rămas în sala de judecată, în aşteptarea sentinţei.

Procesul a demarat în urmă cu aproape șase ore, iar audierile s-au încheiat în jurul orei 22:00. A urmat o pauză de jumătate de oră, după care au început pledoariile.

Alina Bica și-a susținut nevinovăția și consideră că a acționat legal. Ea a subliniat că ceruse audierea în comisia de retrocedări a expertului care a evaluat terenul, tocmai pentru că îi atrăsese atenția valoarea mare a terenului. 

Faptele datează dinainte de mandatul Alinei Bica la șefia DIICOT

Povestea care i-a adus probleme penale şefei DNA a avut loc în 2011, pe când Alina Bica era secretar de stat în ministerul Justiţiei, dar şi membru al unei comisii ce ţinea de Autoritatea de Retrocedare a Proprietăţilor.

Comisa a aprobat o despăgubire de 90 de milioane de euro către omul de afaceri Gheorghe Stelian. Suma era mult supraevaluată, spun procurorii DNA, care vorbesc de un prejudiciu adus statului de peste 62 de milioane de euro.

Alţi doi membri ai comisiei, un fost vicepreşedinte ANAF, Dragoş Bogdan, şi un alt membru al comisiei, Lăcrămioara Alexandru, au fost de asemenea reţinuţi.

La şedinţa CSM de vineri în care a fost acordat avizul de arestare pe numele şefei procurorilor de la Combaterea Crimei Organizate a fost prezentă şi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA. „Au extins cercetările pentru alte trei fapte de corupție și cu privire la alte persoane, nu pot să fac publice numele, nu toate persoanele au luat la cunoștință faptele. Sunt atât fapte noi, cât și persoane noi”, a declarat Laura Codruța Kovesi, care a menționat că au fost și persoane care au colaborat cu procurorii DNA și au făcut denunțuri.

Faptele nu au fost săvârşite în exercitarea atribuţiilor de procuror sau procurorului şef al DIICOT”, a ținut să precizeze Tiberiu Nițu, procurorul general al României. „În situaţia în care nu vom fi în prezenţa unui act unilateral de voinţă din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza şi voi solicita revocarea din funcţia de conducere şi există şi instituţia revocării din DIICOT”, a mai spus procurorul general.

Şi preşedintele în execiţiu Traian Băsescu a comentat cazul. „Nimeni nu e mai presus de lege, nimeni! Nici eu!”, a declarat președintele.

În acelaşi dosar, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, Remus Baciu, a fost pus sub învinuire.

„A dat o declarație în care a explicat că nu veneau toate dosarele, erau foarte multe și nu i s-a părut nimic suspect, a venit evaluatorul și a făcut niște detalii. Se pare că în acea comisie, Bica a avut o contribuție mai mare, întrebând, cunoscând situația dosarului și implicându-se în dosar, ceilalți au asistat pasiv”, a declarat George Papu, avocat.

Procurorii anticorupţie vor şi arestarea deputatului UDMR, Marko Attila, iar DNA a cerut aviz Parlamentului în acest sens.  

ACTUALIZARE 16.13. Instanţa supremă va judeca de la ora 16.30 cererea DNA de arestare a Alinei Bica.

Ea a fost adusă la sediul instanţei.


ACTUALIZARE 12.40. „Am făcut o nouă propunere pentru a se acorda aviz pentru arestare preventivă, secţia pentru procurori a analizat probele şi a acordat aviz de arestare. DNA are în investigare infracţiuni de corupţie care se comit de magistraţi, competenţă exclusivă, dosarul nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau instituţional. DNA nu este în conflict cu nicio instituţie, nu suntem structuri în competiţie. Când sunt incidente de acest gen, nu înseamnă că trebuie să aruncăm o culpă instituţională asupra întregului colectiv. DNA a avut cazuri de procurori care au fost suspectaţi şi arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, nu înseamnă că toată instituţia este de vină.

Dacă un procuror din DIICOT e suspectat de corupţie nu înseamnă că toţi au comis astfel de fapte, îi cunosc, sunt colegi profesionişti. Fiecare trebuie să răspundă personal pentru faptele pe care le săvârşeşte sau de care este suspectat. Astăzi vom formula o propunere de arestare preventivă”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, şeful DNA.


„În şedinţa din data de 21 noiembrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Hotărârea Secţiei pentru procurori a C.S.M. a fost luată în baza art. 42 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei”, a comunicat CSM.

„Faptele de care este acuzată doamna Bica sunt foarte grave, dar nu au fost săvârșite în exercitarea atribuțiilor de procuror ori de procuror-șef al DIICOT, ci de secretar de stat la Ministerul Justiției și membru în comisia de retrocedări”, a declarat astăzi procurorul general Tiberiu Nițu. 

Procurorul general: Faptele de care este acuzată Alina Bica sunt grave. Beneficiază de prezumția de nevinovăție, în cazul de față, serios afectată

Alina Bica va fi prezentată la instanţa supremă pentru luarea măsurii preventive.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au reţinut pentru 24 de ore pe Lăcrămioara Alexandru şi pe Dragoş Bogdan.

Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care au făcut parte a acordat o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Astfel, membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceştia ar fi fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că persoana despăgubită pentru acest teren ar fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...