(Adriean Videanu – Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală penală pentru Adriean Videanu şi pentru Ovidiu Silaghi.
Cele două cereri au fost transmise ministrului Justiţiei având în vedere solicitările procurorului general din 2 septembrie, respectiv 6 septembrie.
Totodată, preşedintele a înştiinţat şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(Ovidiu Silaghi – Mediafax Foto)
Temeiul cererii privindu-l pe Adriean Videanu
În 2 septembrie, procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general să-l sesizeze pe preşedintele României, pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte, care, de asemenea, ar fi fost comise în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al economiei.
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost interceptat de procurorii DIICOT. Anchetatorii au la dosar înregistrări ale convorbirilor dintre Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Ioan Nicolae, preşedintele SC INTERAGRO, şi Marcel Piteiu, fost director al ROMGAZ.
Procurorii susţin că au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae despre modalitatea în care omul de afaceri şi combinatul său obţineau gaz la un preţ preferenţial.
Probele arată cum Ioan Niculae îl suna la orice oră pe Adriean Videanu, atunci când întâmpina o problemă în obţinerea gazelor.
Adriean Videanu a precizat, într-un comunicat de presă, că referatul procurorilor prezintă trunchiat interceptările, fapt care creează o imagine falsă despre faptele sale.
Temeiul cererii privindu-l pe Ovidiu Silaghi
În 6 septembrie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, i-a solicitat procurorului general să îl sesizeze pe președintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, acuzat de trafic de influență. Cererea venea ca urmare a demisiei lui Ovidiu Silaghi din funcția de deputat.
Potrivit DNA, „există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.
Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte".
Cererea pentru avizarea urmării penale a lui Silaghi fusese transmisă anterior Camerei Deputaților, care dăduse, un termen 30 de zile pentru rezolvare.
Ovidiu Silaghi a demisionat, în 3 septembrie, din Parlament şi va pleca la Parlamentul European.