Adrian Severin a fost trimis în judecată pentru corupţie
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin ar fi acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, pe de altă parte.
La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente, spun procurorii.
În contextul discuțiilor din perioada ianuarie – martie 2011, Severin le-ar fi pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă.
În vederea încasării sumei 12 000 euro, europarlamentarul ar fi emis o factură pe care ar fi trimis-o pe email uneia din cele două persoane.
Dosarul finalizat a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dosar întârziat
În luna ianuarie, procurorii anticorupţie au trimis o scrisoare președintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziție o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale în care este cercetat europarlamentarul Adrian Severin. Cererea a fost trimisă în 30 ianuarie.
Solicitarea inițială a fost trimisă la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parțial, precizează DNA.
Ca urmare, în 25 septembrie 2012, DNA a trimis o noua scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original și a unor informații esențiale pentru soluționarea cauzei.
În dosarul respectiv, Adrian Severin este urmărit penal pentru luare de mită, trafic de influență și „folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.
În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte trei persoane.
„Nu mă avantajează prelungirea sub nicio formă”
În data de 15 ianuarie, Adrian Severin spunea că nu a comis vreo ilegalitate, adăugând că întârzierea concluziilor de către procurorii DNA nu este în interesul său. „Este exclus că m-ar proteja DNA pe mine, procurorii au cercetat cazul meu, nu al domnului Strasser. Din moment ce nu au anunţat vreo concluzie, înseamnă că îşi continuă cercetările. (...) Nu mă avantajează prelungirea sub nicio formă. Atât timp cât se prelungeşte această situaţie, normal că există tot felul de suspiciuni legate de mine, există o stare de incertitudine, de instabilitate. Până în acest moment nu am a face plângeri în ceea ce priveşte activitatea DNA, nici laude, dar aştept şi îi las să îşi facă treaba în linişte. Nu am încălcat nicio lege şi, prin urmare, cred că lucrurile ar trebui să se închidă în felul acesta”, a spus Adrian Severin.
Declarația venea în contextul în care fostul său coleg, austriacul Ernst Strasser, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție și luare de mită, în urma scandalului „Sunday Times”, iar eurodeputatul Adrian Severin a declarat că paralele între cazul său şi al fostului europarlamentar sunt „speculative şi forţate”.
Pe numele europarlamentarului Adrian Severin, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale în urma scandalului „Sunday Times”, din 2011, când a fost filmat cu camera ascunsă de jurnaliștii de la „Sunday Times” acceptând să primească bani în schimbul unor amendamente în Parlamentul European.
Întrebat despre cel de-al doilea caz deschis de procurorii DNA pe numele său, în 2012, privind facilitarea obţinerii pe nedrept de către apropiaţi ai săi a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European, Severin a spus că nu mai ştie nimic despre evoluţia dosarului după audierea din luna iulie a anului trecut.
Traseul acuzațiilor
Adrian Severin a fost audiat în luna iulie de procurorii DNA în dosarul în care este suspectat că ar fi cheltuit în mod fraudulos bugetul de consultaţă pe care îl avea la dispoziţie în calitate de europarlamentar.
Europarlamentarul este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.
Documentele aflate la dosar se referă la 20 de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, ale consilierilor europarlamentarului, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive.
În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin. Europarlamentarul și-a dat demisia din PSD ca urmare a scandalului.
În 16 iulie, procurorii anticorupție au extins cercetările față de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență și au început, față de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracțiune și anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.
Conform ordonanței de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 - 2010, învinuitul Severin Adrian a folosit și a prezentat în Parlamentul European, documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale. „Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, a transmis DNA.
Anchetă extinsă la apropiați
În 19 iulie, ancheta penală în dosarul lui Adrian Severin a fost extinsă, astfel că încă trei persoane sunt urmărite penal în acest caz. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au început urmărirea penală faţă de asistentul parlamentar al lui Adrian Severin Anne-Rose-Marie Jugănaru, George-Vadim Tiugea, asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat şi administrator firmei Head Hunting Prossional SRL, Mihail-Răducu Jugănaru, asociat şi administrator la firma A&A Social Consulting Center SRL, asociat la Alfa Communications and Consulting SRL, Professional Consulting System SRL, Princeps Consulting Team SRL, Perfect Solutions Network SRL.
Captele de acuzare ale DNA pe numele acestora sunt complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Procurorii DNA au anunțat că, în zilele de 16 şi 17 iulie 2012, celor trei învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.
- Etichete:
- proces
- parlamentul european
- ancheta
- coruptie
- dna
- adrian severin
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News