Organizația argumentează prin faptul că premierul, cu prilejul numirii în funcții a noilor procurori șefi ai principalelor parchete din țară, după ce i-a asigurat că nu trebuie să se simtă „datori” față de autoritățile care i-au adus în funcții, a ținut să adauge că „nu vreau să mai văd, ca anul trecut, scene din anii 50, cu procurori din vacanţă care cercetează oameni de la ţară”, se arată într-un comunicat al organizației, intitulat „Premierul Victor Ponta invită la fraude electorale”.
„Referirea la anchetarea suspiciunilor de fraudă electorală pe care procurorii de la mai multe parchete din țară au realizat-o – în condițiile în care au existat localități în care se prezentaseră la urne mai mult de 100% din populația înscrisă pe listele electorale – constituie o gravă imixtiune în actul de administrare a justiției. Dacă premierul Victor Ponta avea suspiciuni cu privire la ancheta derulată de procurori atunci ar fi trebuit să apeleze la căile procedurale legale, sesizând Inspecția Judiciară și evitând astfel formulări ce pot fi interpretate ca imixtiuni ale politicului asupra justiției”, argumentează reprezentanții agenției.
Poziția ActiveWatch vine la câteva zile după ce europarlamentarul PDL Monica Macovei l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de „imixitiuni în justiție”, cu referire la aceleași declarații.
„Premierul Ponta a început o nouă relație cu Justiția: dă ordine, cere condamnări sau scutiri de închisoare în funcție de simpatiile sau antipatiile personale. Tocmai când justiția se dezinhibase și aplica legea egal pentru toți. Justiția așa trebuie să rămână, orice ar spune Ponta sau alți politicieni”, comententa europarlamentarul Monica Macovei pe blogul personal, în 22 mai.