Există, așadar, indicii care i-au condus pe procurorii militari, cei care au preluat în urmă cu o săptămână această anchetă, să ajungă la concluzia că s-au săvârșit aceste fapte penale.
Potrivit noului cod penal, se începe urmărirea penală mai întâi față de fapta în sine (in rem) până când sunt strânse suficiente probe care să permită începerea urmăririi penale față de anumite persoane.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au murit în accidentul aviatic petrecut în luna ianuarie în Munții Apuseni. Copilotul și patru medici au fost răniți. Echipajul medical plecase de la București și mergea la Oradea pentru a face o prelevare de organe.
Parchetul din Alba, cel care a anchetat în primă instanță acest caz, a hotărât să transmită dosarul la Parchetul General, la secția Parchetelor Militare, pentru că existau indicii că persoane cu funcții de conducere din instituțiile care au intervenit pentru salvarea victimelor accidentului nu și-au îndeplinit corespunzător sarcinile de serviciu, pentru a salva cât mai repede victimele. De asemenea, existau indicii cu privire la posibilitatea ca unii miniștri să fi acționat împotriva reglementărilor legale în vigoare în cazul unei operațiuni de urgență.
Atribuții în astfel de cazuri au reprezentanți ai STS, ai Inspectoratelor locale pentru Situații de Urgență – coordonate de la nivel central, de la Inspectoratul General -, dar și instituții din subordinea Ministerului Transporturilor și a Ministerului de Interne.