Preşedintele Klaus Iohannis spune că este în continuare nevoie de sprijin pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova, în contextul crizei economice și umanitare provocare de invazia rusă. El a subliniat, după summit-ul B9 de la București, importanta demersurilor pentru asigurarea securităţii alimentare şi a consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune.
„Am avut astăzi un schimb de opinii de substanţă cu privire la evoluţiile recente de securitate, dar şi privind răspunsul aliat la acestea, mai ales în pregătirea deciziilor de la Summitul NATO de la Madrid. Dialogul de astăzi a evidenţiat, o dată în plus, angajamentul nostru ferm de a contribui activ la realizarea obiectivelor NATO. Am subliniat şi în acest context necesitatea ca viitorul concept strategic al NATO să reflecte cât mai adecvat şi realist noi parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare şi să consolideze Alianţa pe toate palierele pentru a face faţă tuturor provocărilor din prezent şi din viitor.
Apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO. Legătura transatlantică şi articolul 5 al tratatului de la Washington fac din NATO cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie”, a spus Klaus Iohannis.
„Bucureşti 9 este un format care a devenit cu atât mai necesar în aceste momente, în care ne confruntăm la graniţa Alianţei cu un conflict deschis, care generează pierderi de vieţi omeneşti şi propagă insecuritate în regiune şi în tot spaţiul euro-atlantic”, a adăugat el.
„Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru securitatea NATO, iar viitoarele măsuri de descurajare trebuie să analizeze cu prioritate nevoile de securitate ale zonei”, a mai spus președintele.
Iohannis a mai spus că România a depus eforturi susţinute pentru a sprijini nu doar Ucraina, ci şi Republica Moldova şi a făcut eforturi pentru asigurarea securităţii alimentare, în condițiile în care războiul declanșat de Rusia are consecințe și în plan umanitar și economic.
„În acelaşi timp, un alt subiect important abordat în cadrul discuţiilor a fost acela al consecinţelor multiple pe care războiul le regenerează, nu doar din perspectiva de securitate, ci şi în plan umanitar şi economic. În acest sens, un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean. Am reiterat cu această ocazie faptul că România a depus eforturi susținute pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar și Republica Moldova. Am subliniat și în acest context importanța demersurilor pentru asigurarea securității alimentare, domeniu în care România deja oferă un sprijin consistent”, a spus președintele.
„De asemenea, am susținut perspectiva consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, profund expuși la presiunile și agresiunea Rusiei. Totodată, am exprimat susținerea fermă a României pentru politica NATO a uşilor deschise şi pentru aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă”, a mai spus preşedintele.
Editor : Monica Bonea