Interviu cu E. Andronescu. Se teme că 90% din directori vor pica. La două întrebări-cheie nu răspunde

Data actualizării: Data publicării:
ECATERINA ANDRONESCU MEDIAFAX FOTO-Thomas Campean 1

La două întrebări a refuzat Ecaterina Andronescu să răspundă, pentru Digi24.ro, pe tema amendamentului aprobat în comisia de învăţământ de la Senat, pe care o conduce, şi care amână până în vară concursul pentru posturile de directori de şcoli. În rest, se teme că măsura luată de Ministerul Educaţiei va face ca numai 10% dintre actualii directori să mai rămână în funcţii.

ECATERINA ANDRONESCU MEDIAFAX FOTO-Thomas Campean

Comisia de învăţământ de la Senat va trimite plenului un amendament care amână, până la vacanţa de vară din 2017, organizarea concursului pentru posturile de directori şi directori adjuncţi în sistemul preuniversitar.

Demersul, deşi unul de interes public, a fost de la bun început învăluit în discreţie, planând semne de întrebare inclusiv cu privire la modul în care textul a fost introdus în comisie. Secretarul acesteia, liberalul Dumitru Oprea (PNL), susţine că pe ordinea de zi nu a figurat, iar el nici nu a semnat raportul întocmit în comisie şi nici nu a delegat pe altcineva să o facă în locul său. În plus, a declarat Oprea pentru Agerpres, nici preşedinta Comisiei de învăţământ, Ecaterina Andronescu (PSD) nu a venit cu lămuririle necesare.

Digi24.ro a reuşit să o contacteze pe Ecaterina Andronescu, dar răspunsurile pe care ni le-a dat fac ca misterul să persiste, cel puţin în parte. Andronescu susţine că acest concurs este binevenit, dar nu acum, că la comisie au sosit plângeri din teritoriu, dar nu ne-a spus câte şi că se teme că doar 10% dintre actualii directori vor trece examenul.

La două întrebări a refuzat să răspundă: 1. Cine a introdus amendamentul? 2. Aţi fost la curent cu discuţiile despre introducerea unui asemenea amendament?

Digi24.ro: Secretarul comisiei de învăţământ de la Senat, pe care dumneavoastră o conduceţi, nu îşi explică cum a apărut acest amendament care amână concursul pentru posturile de director de şcoli. Dumneavoastră puteţi să ne explicaţi?

Ecaterina Andronescu: Da. Nu a fost la şedinţă, îmi pare rău.

Cum a fost introdus? Cine a avut iniţiativa?

Staţi puţin, că nu înţeleg toată agitaţia aceasta. Este un amendament care urmează procedurile parlamentare, poate să fie votat, poate să nu fie votat. Dacă a fost votat de Senat, preşedintele poate să-l promulge, poate să nu-l promulge. Nu a ţintit acţiunea care este acum în derulare.

Dar cum de s-a sincronizat cu această acţiune?

Mă lăsaţi puţin să vă spun? Această acţiune a bulversat atât de mult tot sistemul, că avem la comisie tenacuri de sesizări din partea sistemului de învăţământ, încât trebuie să facem ceva.

Câte sesizări aveţi?

Nu ştiu, dau telefon şi vă spun peste cinci minute.

Sesizări din partea cui? Profesori, directori?

Din partea profesorilor, directorilor, inspectoratelor. Aici suntem. Ce credeţi, că aveam eu aşa o bucurie să găsim o formulă, alta decât cea care este?

Dar în ce măsură bulversează sistemul?

Sunt circa 7.000 de directori. După opinia mea, nu vor lua (examenul) 10% din cei 7.000. Să zicem că vor lua jumătate...

Este obligatoriu să-l ia?

Nu este obligatoriu să-l ia. Nu. Orice examen este pus sub semnul incertitudinii, n-ai cum să fii sigur că-l promovezi sau nu-l promovezi. Dar să spunem că-l vor promova jumătate, ştiţi ce înseamnă pentru cealaltă jumătate? Înseamnă ca 3-4.000 de directori să se întoarcă pe normele lor de profesori, care de regulă, sunt în alte şcoli decât cele în care ei au fost directori, normele acelea fiind acum ocupate de alte cadre didactice. Asta înseamnă o mişcare de personal, pentru că directorul se întoarce pe norma lui, profesorul care pleacă de unde pleacă, de la ce clasă? Poate a dus clasa aceea trei ani.

Şi cu ce se schimbă situaţia peste câteva luni?

Nu, pentru că iniţiativa aceasta, amendamentul acesta spune că concursurile pentru directori se organizează numai în vacanţă, când ai posibilitatea să-ţi completezi normele, să-ţi rezolvi toate problemele, şi nu să bulversezi sistemul în timpul anului şcolar. Directorii acum, în prima lună de şcoală, au obligaţii extrem de serioase pentru ca anul şcolar să se poată derula cu bine până la sfârşitul anului, când sunt şi examene. Păi acum, în loc să se ocupe de problemele pe care trebuie să le rezolve în calitate de directori, se ocupă de concursurile lor?

Acest concurs este deschis tuturor profesorilor, nu numai directorilor în exerciţiu.

Dar directorii în exerciţiu de ce să fie discriminaţi?

Mi se pare că priviţi situaţia destul de mult din perspectiva directorilor aflaţi în funcţie. Or, acesta este un concurs naţional deschis tuturor doritorilor.

Da, n-am nimic împotrivă. Să vă spun ceva, n-am cerut prin amendament să se schimbe metodologia. Poate să rămână această metodologie, n-am această problemă, problema este că se organizează în timpul anului şcolar şi acest lucru bulversează sistemul de învăţământ.

Consideraţi că este oportun un asemenea concurs naţional pentru ocuparea posturilor de conducere din şcoli?

Da, da, da. Da, categoric, şi concursul să fie deschis.

De ce nu a fost organizat până acum, nici în mandatele dumneavoastră?

Eu am avut trei mandate şi împreună n-au adunat patru ani.

Bun, actualul ministru are o vechime de doar câteva luni.

Deci, eu nu am nimic împotriva demersului. Cred că organizarea unui concurs pentru ocuparea funcţiilor de directori este necesar, dar nu aşa.

Problema a fost, de-a lungul timpului, lipsa de performanţă a celor care conduc şcolilor.

Nu este adevărat, în România sunt şcoli cu performanţe foarte ridicate.

Vorbim aici de performanţa managerială...

Deci, n-am nimic cu metodologia, n-am nicio problemă cu organizarea concursului, dar sunt obligată ca, în calitatea mea de ales al poporului, să ţin seama de ceea ce îmi sesizează sistemul. De exemplu, în două judeţe, de la inspectorat am primit mesajul că jumătate din directori îşi dau demisia. Nu vă supăraţi, în acest moment, când anul şcolar a început, acest lucru este grav. Nu cred că de ambiţia de a face acum concursul, până în noiembrie, trebuie să bulversăm sistemul. Am şi altă propunere. După opinia mea, ar trebui să prevedem într-o lege ca directorul şcolii să fie ales în consiliul profesoral al şcolii pe baza unui plan de management. Să scrie în acel plan ce vrea să facă în şcoală şi să dăm consiliului profesoral, în actele normative, dreptul de a-l demite pe directorul astfel ales, dacă nu se ţine de angajamentele pe care şi le-a luat.

Cine a venit cu ideea acestui amendament, care amână concursul până în 2017?

Dar ce, asta e important sau fondul este important?

Da, este important.

Nu cred că este important.

Este un secret?

Nu este un secret, dar nu cred că acest lucru este important.

În ce cadru s-a discutat despre acest amendament? Aţi fost la curent cu discuţiile despre introducerea unui asemenea amendament?

Iertaţi-mă, vă purtaţi cu mine în această discuţie precum Inchiziţia.

Aţi avut cunoştinţă de acest amendament înainte de introducerea lui în comisie?

Îmi pare rău. Mulţumesc foarte mult. În nmodul acesta nu cred că putem discuta. Sunt un om foarte civilizat, niciodată nu am refuzat să răspund, am discutat cu dumneavoastră, dar modul acesta inchizitoriu (sic!) nu este bine...

Este o întrebare legitimă.

Nu, îmi pare foarte rău. Ce am avut de spus, am spus.

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...