În ce măsură poate adopta România modelul Slovaciei de testare în masă și cu cât succes? Răspunsul medicilor

Data actualizării: Data publicării:
test covid
Test rapid pentru detectarea coronavirusului. Foto: hel.fi

Austria plănuiește testarea în masă a populației pentru a putea ieși din lockdown înainte de Crăciun. Premierul austriac a anunțat la radioul public că va urma exemplul Slovaciei - țară care și-a testat două treimi din populație - adică 3,6 milioane de oameni - în urmă cu două săptămâni. Slovacia a folosit teste rapide antigen. La fel vrea să facă și guvernul de la Viena, în ideea că va putea astfel că redeschidă economia înainte de sărbători. Este posibil un astfel de demers în România? Răspund trei medici intervievați de Digi24.

În Slovacia, testarea a fost voluntară, dar rezultatul negativ al testului este necesar chiar și pentru a merge la magazin. Cei pozitivi – circa 1% din populația testată – și cei care au refuzat să-și facă testul trebuie să stea în izolare timp de 10 zile.

Au fost folosite teste antigen, care sunt mai rapide și mai ieftine, dar mai puțin fiabile decât testele RT-PCR. Zeci de mii de oameni, de la medici la funcționari publici, au participat la recoltarea testelor.

E foarte greu de spus dacă un astfel de demers ar putea fi făcut în România, spune Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familliei.

Modelele vestice – Slovacia nu este neapărat o țară vestică, vine din fostul bloc estic - acolo a fost posibil și datorită unui număr mai mic de persoane care a trebuit să fie testate, dar cred că există și o anumită stabilitate a populației. În România există foarte multe probleme în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate, sunt multe localități, mai ales din mediul rural, care au acces dificil la serviciile de sănătate”, a spus el.

Dar da, este momentul ca și noi să folosim, dacă se va decide acest lucru, alte servicii care pot să ajute la un astfel de demers și la orice demers de sănătate publică. Lucrurile sunt un pic delicate pentru că, până în acest moment, OMS a emis câteva recomandări în ceea ce privește folosirea testelor rapide, datorită limitărilor acestora. Dar experiența pe care o aduce Slovacia probabil că va modifica și aceste recomandări”, a adăugat Dumitra.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că a folosit teste antigen la spital pentru a verifica acuratețea lor, în paralel cu testele PCR, și au dat aceleași rezultate.

Vom folosi aceste teste la controale și le vom folosi când vom avea în triaj persoane cu simpomatologie, mai ales că vine și sezonul gripal și facem test rapid și pentru SARS-CoV2, și pentru gripă”, a spus ea.

În ceea ce privește restul populației, „o prioritizare și o eșalonare cu intrarea în scenă a autorităților locale, pentru că populația ar vrea să facă, cred că ar fi un impuls pozitiv în ceea ce privește primirea testărilor.

O diferență este însă aceea că în Slovacia, înainte de etapa de testare, a existat un scurt soft lockdown, iar aproape toată populația a fost izolată.

Abia apoi a început testarea, pentru că aceste teste trebuie să depisteze boala la un anumit stadiu de evoluție, nu sunt atât de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populație care este într-un anumit stadiu al bolii și să nu-i scape pe cei care sunt în stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolați înainte”, spune medicul Octavian Jurma, cercetător.

El adaugă că o astfel de operațiune este menită să-i scoată pe oameni din lockdown, nu să-i bage într-o nouă carantină, și că trebuie să fie precedată de o campanie de informare, pentru a avea un efect.

El adaugă că în aceste condiții, undeva între 50 și 70 la sută din populația României ar accepta să se testeze.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...