La bordul avionului Tarom în care un pasager s-a automutilat cu o lamă de ras se aflau și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, șeful DSU, Raed Arafat, și fosta ministră Rovana Plumb. Informațiile au fost confirmate chiar de numărul doi în NATO, Mircea Geoană.
„Ieri noapte pe cursa Tarom Bruxelles-Otopeni efectuată cu avionul Boeing 737-700 a avut loc un incident periculos.
După decolarea de la Bruxelles, un pasager român de la clasa economic a început să se certe cu însoțitorii de bord proferând diverse injurii și amenințări la adresa lor.
Echipajul de cabină și pilotul comandant al cursei au procedat în stricta conformitate cu procedurile naționale și interne ale companiei dar pasagerul turbulent nu a dorit să înceteze fiind într-o stare psihică vizibil negativă.
În atari condiții s-a cerut prezenta la avion după aterizarea la Otopeni dar în momentul în care pasagerul în cauză a observat urcarea la bordul avionului a celor de la poliție și serviciul de securitate al Tarom s-a așezat pe un loc la clasa business și s-a automutilat puternic cu ajutorul unei lame de ras ascunse sub limbă la controlul de securitate efectuat la îmbarcarea pe aeroportul din Bruxelles.
Automutilarea sa a făcut ca sângele să se împrăștie puternic în zona cabinei pentru pasagerii business până să poată interveni echipele de intervenție.
Deoarece pasagerul respectiv nefiind în categoria pasagerilor cu potențial periculos sau periculos sau condamnat etc nu a fost adus cu escortă la avion el fiind considerat un pasager normal ca toți ceilalți.
Controlul de securitate a fost efectuat de către sistemul de securitate belgian și se fac cercetări pentru a se vedea cum a reușit acest pasager să treacă cu acea lama.
În mod intenționat pasagerul s-a automutilat pentru a fi condus la camera de gardă a unui spital de unde să încerce să fugă”, au transmis surse Tarom pentru Digi24.ro.
TAROM a luat în calcul aterizarea pe alt aeroport din cauza escaladării crizei
Potrivit companiei, pentru siguranţa pasagerilor, comandantul, împreună cu echipajul, au luat în calcul inclusiv aterizarea pe aeroporturi de proximitate faţă de ruta de zbor, altele decât cel de destinaţie.
„La această variantă s-a renunţat pe măsură ce apăreau perioade de stabilitate comportamentală şi calm manifestate de pasager, după primirea avertismentelor. După aterizare, atitudinea pasagerului a escaladat, moment în care echipajul a solicitat suport atât din partea echipei de securitate TAROM, cât şi a Poliţiei de Frontieră.
Odată cu sosirea reprezentanţilor Poliţiei, pasagerul a apelat la un gest extrem de automutilare, retrăgându-se în cabina de pasageri clasa Business”, a mai transmis TAROM.
Compania explică faptul că, pentru protecţia pasagerilor, s-a asigurat debarcarea acestora pe uşa din spate a aeronavei şi izolarea locului incidentului, pentru a face loc inclusiv echipei medicale, în vederea acordării asistenţei de specialitate pasagerului, internat acum în spital pentru recuperare.
Compania Naţională de Transport Aerian TAROM SA anunţă că evaluează iniţierea unei acţiuni în instanţă împotriva pasagerului, pentru descurajarea acestor manifestări, dar şi pentru recuperarea pagubelor produse.