Exclusiv Imagini din laboratorul pentru droguri al Poliției Române. „Anul trecut am avut 26 de substanțe identificate prima oară în România”

Data publicării:
droguri
Laboratorul pentru droguri al Poliției Române. Foto: Digi24

Crește alarmant cantitatea de droguri găsită în România. În ultimii 4 ani, capturile polițiștilor s-au mărit cu 35%, iar marea problemă a acestui moment e că traficanții reușesc să păcălească legea. Iau substanțe interzise, le modifică structura chimică și obțin un stupefiant care, pentru o perioadă, nu este interzis. Ce fac oamenii legii să țină pasul cu traficanții? Digi24 a filmat în laboratorul pentru droguri al Poliției Române.

Ofițer de la Crimă Organizată: Ca substanțe noi, anul trecut am avut 26 de substanțe care au fost identificate prima oară în România.

Practic, traficanții lucrează la foc continuu în așa fel încât să producă stupefiante care nu se află încă pe lista substanțelor interzise. La rândul lor, ofițerii de la crimă organizată lucrează în paralel la testarea tuturor drogurilor găsite la percheziții.

Ofițer de la Crimă Organizată: Volumul de capturi este într-o creștere uriașă, cel puțin în ultimii ani. În 2020 aveam la nivel național vreo 17.000 de probe într-un an. Anul trecut am avut 23.000 de probe într-un an. Avem drogurile clasice – canabis, are o pondere de 30% din consum. Există un consum în creștere de cocaină. Se mai consumă amfetamină și mai sunt și ceilalți compuși din pastile.

În laboratorul de droguri al Poliției Române, testarea drogurilor dureză maximum 45 de minute. În cazul în care specialiștii își dau seama că au în față o substanță nouă, o trimit de urgență către polițiștii din Europa, iar în scurt timp cei care sunt prinși cu drogul respectiv pot fi arestați. Cu toate acestea, imaginația consumatorilor și mai ales, a traficanților, nu are limite.

Ofițer de la Crimă Organizată: Cetățenii străini care au fost la festivalul de la Constanța aveau ketamină, cei mai mulți erau pe ketamină. O fi un trend în occident, o veni și la noi, dar știți că ketamina este un anestezic folosit în medicina veterinară.

În România sunt deocamdată doar 5 laboratoare de droguri ale Poliției. Sunt amplasate în marile centre universitare precum București, Cluj, Constanța, Iași sau Timișoara. În următorii ani, alte două centre vor fi construite în Craiova și Brașov.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...