Nivelul Dunării a scăzut atât de mult, încât mai multe insule de nisip au apărut în apă, iar la Calafat au ieșit la suprafață câteva barje scufundate de-a lungul timpului în fluviu. Debitul a înregistrat astăzi un nou minim istoric: numai 1.800 de metri cubi pe secundă, cu aproximativ 2.500 de metri cubi mai puțin decât media lunii august.
În zona localității Calafat, numai malurile îndepărtate mai amintesc că Dunărea este unul dintre cele mai mari fluvii din Europa. De la începutul verii, nivelul său a scăzut cu peste un metru în această zonă.
Elena Alexandru, reporter Digi24: Ca să vă imaginați cât de scăzut este nivelul Dunării în această zonă, până acum o lună și jumătate, două luni nu puteai ajunge aici cu piciorul. Au apărut foarte multe dune de nisip pe Dunăre, iar barjele scufundate în urmă cu mai mulți ani, care nu se vedeau deloc, acum au ieșit la suprafață.
Un bărbat care a locuit toată viața în Calafat spune că despre barjele scufundate pe fundul Dunării auzise doar de la vecini. Acum, însă, a venit să le vadă personal.
-Au luat apă în ele și s-au dus la fund.
-Dar se vedeau înainte? S-au văzut tot timpul?
-Nu. Acuma le vedem, dar până acum...
Localnicii spun că, dacă va continua să scadă în același ritm, Dunărea va putea fi trecută cu piciorul, la Calafat, în numai câteva zile.
-E scăzută, că soțul lucrează la siloz acolo și sunt scăzute... e scăzută rău.
-Mai încarcă barjele acolo?
-Nu mai încarcă, deocamdată.
*
-Uite, eu am 78 de ani și nu am văzut așa ceva.
Veștile nu sunt bune nici pentru viitorul apropiat.
Marin Tălău, directorul Direcției Apelor Jiu Craiova: Nu dă semne că o să crească substanțial. Mai durează până să crească așa cum trebuie!
Nivelul Dunării la Calafat era de 1.800 de metri cubi pe secundă, iar media lunii august era, de obicei, de 4.300 de metri cubi pe secundă. Este cel mai mic nivel înregistrat vreodată în această zonă.
Editor : M.B.