Greenpeace avertizează asupra siguranței centralei nucleare de la Zaporojie. Terenul ocupat de ruși nu poate fi monitorizat

Data publicării:
doi soldați rusi cu arme
Vasta centrală nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie 2022 și de atunci se află în prima linie a războiului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile internaționale de reglementare nu pot monitoriza în mod corespunzător terenul ocupat de Rusia în cadrul centralei de la Zaporojie, conform unui dosar trimis de Greenpeace liderilor occidentali joi, transmite The Guardian.

Grupul ecologist concluzionează că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are prea puțini inspectori la cea mai mare centrală nucleară din Europa, doar patru, și că există prea multe restricții privind accesul acestora.

Acesta susține că AIEA „nu este în măsură să-și îndeplinească cerințele mandatului”, dar nu este pregătită să admită atât de multe în public și, ca urmare, ceea ce este descris drept încălcări ale principiilor de siguranță ale Rusiei nu sunt denunțate.

Shaun Burnie și Jan Vande Putte, specialiști în domeniul nuclear de la Greenpeace, concluzionează: „AIEA riscă să normalizeze ceea ce rămâne o criză nucleară periculoasă, fără precedent în istoria energiei nucleare, exagerând în același timp influența reală asupra evenimentelor de pe teren”.

Centrala de la Zaporojie a fost capturată de ruși în martie 2022

Vasta centrală nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, a fost capturată de Rusia la începutul lunii martie 2022 și de atunci se află în prima linie a războiului. Este amplasată pe râul Nipro, în centrul Ucrainei, iar forțele ucrainene ocupă malul opus, lăsând uzina în vizorul armatelor ambelor părți.

Forțele ruse s-au bazat în interiorul uzinei, numărând potențial 500-600 de militari, pe baza rapoartelor de la începutul războiului. Imaginile din 2022 au dezvăluit câteva vehicule blindate prezente. Uneori a fost atacată, inclusiv în august 2022, când bombardamentele au făcut găuri în acoperișul unei unități de depozitare.

AIEA a refuzat să comenteze direct raportul Greenpeace, dar a subliniat că are inspectori la fața locului din septembrie 2022 și că fără prezența acestora „lumea nu ar avea nicio sursă independentă de informații despre cea mai mare centrală nucleară din Europa”.

Toate cele șase reactoare ale sale sunt oprite, iar îngrijorările legate de faptul că a existat suficientă apă disponibilă pentru răcire după ce barajul de la Nova Kakhovka a fost spart în aval în iunie au fost atenuate prin forarea de noi puțuri, potrivit AIEA.

Sunt îngrijorări că vor izbucni lupte la uzină. Ucraina încearcă să recâștige teritoriul în contraofensivă

Concluziile Greenpeace sunt completate de o evaluare militară open-source, scrisă de McKenzie Intelligence. Majoritatea trupelor și apărării rusești de pe amplasament sunt probabil ascunse, iar inspectorii raportează dovezi că unele zone ale centralei au fost exploatate, deși nu este clar cât de greu.

Dar, bazându-se pe imagini din satelit, analiștii au spus că există dovezi că ocupanții au construit puncte de tragere pe acoperișul a patru dintre sălile reactoarelor. Indiciile, dezvăluite și cu imagini de sus, demonstrează că Rusia trage în mod obișnuit cu lansatoare de rachete Grad sau Smerch către ținte ucrainene de pe diferite locații aflate între 1 km și 18 km distanță de centrală.

De asemenea, armata rusă este probabil „să folosească proximitatea centralei nucleare ca scut” pentru a descuraja contraatacul, scriu Burnie și Vande Putte, o încălcare, susțin ei, a celor cinci principii de siguranță ale AIEA anunțate pentru prima dată de directorul general Rafael Grossi la consiliul de securitate al ONU în mai.

Grossi le-a spus membrilor organismului ONU că a identificat cinci principii de bază de siguranță referitoare la centrala nucleară Zaporojie, inclusiv că „nu ar trebui să existe niciun fel de atac de la sau împotriva centralei” și că „nu ar trebui să fie folosită ca depozit” sau ca ”bază pentru arme grele”.

Unele locuri din cadrul centralei nu au putut fi inspectate deloc

Autorii documentului Greenpeace susțin că, cinci luni mai târziu, „nu a existat niciun raport semnificativ din partea directorului general al AIEA cu privire la conformitatea sau nerespectarea de către forțele rusești sau ale Ucrainei” și își exprimă îngrijorări cu privire la nivelul de acces la inspectori în jurul fabricii.

Un raport al AIEA din septembrie a remarcat că, deși inspectorii au putut să efectueze verificări independente la amplasamentul nuclear, „unele zone ale centralei, cum ar fi acoperișurile clădirilor reactorului sau halele de turbine, au rămas inaccesibile... pentru perioade lungi de timp”. Managerii ruși au cerut inspectorilor să dea un preaviz cu o săptămână cu privire la toate cererile de acces, a adăugat acesta.

Astfel de declarații, a spus Greenpeace, au demonstrat că AIEA nu a putut confirma conformitatea din cauza „obstrucționării rusești” și a acuzat inspectoratul nuclear global, care are 177 de țări membre, inclusiv Rusia și Ucraina, că „și-a dus prea departe angajamentul față de neutralitate”.

Copii ale dosarului Greenpeace au fost depuse miercuri seara, pentru mai mulți consilieri internaționali ai AIEA. Printre aceștia se numără reprezentanți ai SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Greenpeace a purtat și discuții cu Ucraina despre situația de la uzină.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în libertate. Au rupt
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Opțiunile pe care le-ar avea Trump pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce l-ar fi sfătuit consilierii...
Newsweek
700.000 pensii NU cresc la 1 ianuarie decide guvernul și FMI. Ce adevăr e în știrea devenită virală?
Digi FM
Motivul pentru care Alex Velea și Antonia promovează jocurile de noroc: „Ne vindem imaginea. N-am făcut nimic...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani