Banca Națională a României (BNR) a lansat marți în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 și o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu.
Guvernatorul băncii naționale, Mugur Isărescu, a deschis evenimentul festiv de marți, la care au participat și premierul Ludovic Orban și președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop, cu un discurs în care a apreciat activitatea politică a lui Ion I.C. Brătianu și meritele sale la înfăptuirea idealului național, unirea cu regiunile istorice Transilvania, Barasabia și Bucovina.
„Om al deciziilor istorice, Ionel I.C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă, în galeria marilor român (…) cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar”, a spus Isărescu, citat de Mediafax.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că Ionel I.C. Brătianu este un model politic.
„Și în viața curentă, îndreptarea României în direcția corectă, atingerea unui destin la care are dreptul România, are nevoie de astfel de oameni de stat, de astfel de oameni care să aibă capacitatea să înțeleagă interesele fundamentale ale țării pe care să le reprezinte”, a precizat premierul și președintele PNL Ludovic Orban.
Moneda din aur are o valoare nominală de 10 lei, cu forma rotundă și diametrul de 13,92 mm, o greutate de 1,224 grame și un cant zimțat.
Aversul monedei redă reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2019” și stema României. Reversul monedei redă reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 și inscripția pe două rânduri „ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922”.
Totodată, bancnota are o valoare nominală de 100 de lei și o culoare predominant albastră.
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.
Tirajele aprobate pentru aceste emisiuni numismatice sunt:
- moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922 – 1.000 monede;
- bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu - 30.000 bancnote.
Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului – moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv broșura de prezentare este de 440,00 lei.
Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu este de 150,00 lei.