Forțele Navale Române au trimis o navă militară care să verifice dacă există mine în apele teritoriale ale României

Data publicării:
mină în apă
Mină marină. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării a anunțat că Forțele Navale Române au trimis o ambarcațiune pentru a patrula și a verifica dacă există mine în apele teritoriale ale României, după ce direcția Hidrografică Maritimă a emis, vineri, un aviz referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Conform autorităților române, până acum nu au fost observat mine în aria de patrulare.

„Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență  intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României.

În acest sens, puitorul de mine și plase «Viceamiral Constantin Bălescu» a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens

În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate.

În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică «Cdor. Alexandru Cătuneanu»), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, se arată în comunicatul MApN.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că 420 de mine plutesc în acest moment în derivă în Marea Neagră, după ce mai multe furtuni au rupt cablurile de ancorare care fixează aceste mine de fundul mării, informează Reuters. Minele fuseseră plasate de apărătorii ucraineni în zonele portuare, pentru a împiedica vasele rusești să se apropie de țărm.

Minele provin de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri