Exclusiv Filmare cu camera ascunsă. Cum explică patronul azilului din Mureș faptul că bolnavii erau ținuți în beci, în condiții inumane

Data actualizării: Data publicării:
Filmare cu camera ascunsă. Cum explică patronul azilului din Mureș faptul că bolnavii erau ținuți în beci, în condiții inumane
Filmare cu camera ascunsă. Cum explică patronul azilului din Mureș faptul că bolnavii erau ținuți în beci, în condiții inumane. Foto: Captură Digi24

Avem în exclusivitate explicațiile patronului azilului din Mureș, filmat cu camera ascunsă. Bărbatul susține că nu are habar cum au ajuns bolnavii în subsolul centrului, printre materiale de construcții, plini de sânge și fecale. Lasă de înțeles că erau nesupravegheați.

Jurnalist: Știți cum au ajuns acei oameni acolo în subsol? Putem să vedem cum arată?

Patron azil: Nu se poate, pentru că este sigilat.

Jurnalist: Dar știți cum s-a ajuns acolo?

Patron azil: Poftim?

Jurnalist: Cum au ajuns acolo?

Patron azil: Ei sunt liberi să ajungă și în bucătărie, și în sălile... și ieri când erau autoritățile aici, au ieșit afară. Deci nu ...

Jurnalist: Dumneavoastră credeți că au ajuns singuri acolo?

Patron azil: Nu am de unde să dau cu supoziția, lăsăm organele competente să clarifice.

Jurnalist: Dar știați că sunt mutați noaptea?

Patron azil: Ca să terminăm odată cu discuția aceasta, 30 de oameni au fost cazați în camere de câte 3. Atât. Singura noastră greșeală este că nu am reușit în timp optim să îi transferăm pe cei la care aveam surplus cu 10 persoane.

Jurnalist: Dar știți că ei cereau ajutor de aici, altor oameni, că sunt ținuți la subsol și că nu li se dă mâncare?

Patron azil: Asta... informația asta nu am auzit-o. Și eu zic că analizele medicale vorbesc cel mai bine.

Jurnalist: Analizele medicale spun așa: doi oameni de aici sunt internați la Spitalul Clinic Județean din Târgul Mureș, o persoană este malnutrită, nu a mâncat, cealaltă nu este dezhidratată. Este clar că acești oameni nu au fost aici tratați așa cum trebuie.

Patron azil: Am înțeles dar...cea care este malnutrită mă gândesc că este vorba despre (numele persoanei). Când a venit aici mânca câte 20 de ml, actele medicale pot dovedi asta. Acum mănâncă undeva la 300 de gr.

Un lagăr de exterminare pentru copii și adulți cu grave probleme de sănătate. Asta era în subsolul unui azil pentru bătrâni și adulți cu dizabilități din județul Mureș în care erau cazați, în acte, 23 de adulți pentru care plătea statul român. În camerele de la subsol, aruncați departe de lume, lăsați fără apă, mâncare și ținuți printre fecale, muște și mormane de nisip, au fost găsiți alți șapte copii și adulți. Culmea e că în urmă cu două săptămâni, autoritățile au mers în control la azil, au găsit probleme, dar nu au găsit și camerele ororilor de la subsol.

Un fost beneficiar a confirmat descoperirile șocante făcute de Centrul de Resurse Juridice. El a povestit cum atunci când instituțiile statului veneau în control, beneficiari maltratați și sedați erau ascunși departe de ochii inspectorilor. Mai ales, că unii nu erau luați în evidență ca fiind internați în azil. Bărbatul spune că era pedepsit și bătut chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de el.

 

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri