Video&Foto Cum au "încurcat" tragediile de la Crevedia și Ferma Dacilor controalele pompierilor din Satu Mare. Explicația ISU este halucinantă

Data actualizării: Data publicării:
incendiu satu mare
Un incendiu uriaș a izbucnit joi la un centru de reciclare din Satu Mare. La intervenția care a durat 28 de ore au participat zeci de pompieri. Sursa foto: ISU Satu Mare

Un incendiu uriaș, care a avut loc joi în Satu Mare și care a durat 28 de ore până să fie stins, a scos la iveală o situație revoltătoare. Firma despre care se știa, de mai bine de doi ani, că nu are autorizație la incendiu a fost trecută cu vederea. Motivul? În 2023, când era planificat controlul la societatea comercială, pompierii au avut alte priorități, ca urmare a tragediilor de la Crevedia și Ferma Dacilor, dar și a scandalului național legat de "azilele groazei", transmit reprezentanții ISU Satu Mare.

Explicația halucinantă pentru controlul nefăcut la timp a fost dată, miercuri, negru pe alb, chiar de reprezentanții ISU Satu Mare.

Incendiul la care se face referire în document a izbucnit joi, pe 11 iulie 2024, în Satu Mare. Un depozit de colectare deșeuri carton, hârtie și mase plastice a luat foc, cel mai probabil din cauza unei țigări aruncate la întâmplare, arată datele ulterioare din anchetă.

Sursa video: ISU Satu Mare

Pentru a stinge focul care amenința să se extindă la un depozit de cherestea din vecinătate, dar și la două case și o stație de carburanți din zonă, au intervenit, în total, aproximativ 70 de pompieri din Satu Mare, Bihor și Maramureș. Mai mult, au fost și salvatori veniți special din concediu, pentru a da o mână de ajutor.

În curtea afectată de foc au fost găsite mai multe butelii, care puteau exploda în orice clipă. Din cauza caniculei, 4 pompieri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău. Intervenția care a durat, în total, 28 de ore a fost coordonată de însuși inspectorul șef al ISU Satu Mare, locotenent colonel Buzduga Sergiu Marius.

Incendiu uriaș la o firmă de reciclare din Satu Mare, după o țigară aruncată la întâmplare. Sursa foto: ISU Satu Mare
Incendiu uriaș la o firmă de reciclare din Satu Mare, după o țigară aruncată la întâmplare. Sursa foto: ISU Satu Mare

După ce s-a aflat public că societatea comercială nu avea autorizație la incendiu, reprezentanții ISU Satu Mare au venit cu precizări. În documentul transmis presei, pompierii dau vina exclusiv pe tragediile de la Crevedia și Ferma Dacilor, dar și pe scandalul național iscat de "azilele groazei".

Explicația ISU Satu Mare

"În referire la incendiul de amploare care s-a produs în data de 11.07.2024, la un depozit de materiale reciclabile, ISU Satu Mare face următoarele precizări pe linia controalelor de prevenire efectuate și aspectelor constatate în domeniul securității la incendiu:

Societatea comercială își desfășura activitatea în municipiul Satu Mare, pe str. Magnoliei, încă din anul 2020, într-o construcție cu regim de înălțime parter, având destinația de depozitare și sortare materiale reciclabile.

Din informațiile deținute, construcția în care se desfășurau activitățile economice a fost edificată în anii 1970. Aceasta a avut, de-a lungul timpului, mai multe destinații, cea din urmă fiind de depozitare.

În data de 24.06.2022, personalul inspecției de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare a desfășurat un control de prevenire la obiectivul menționat, pe timpul căruia au fost constatate mai multe nereguli, printre care și funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu a construcției.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale: o amendă contravențională în cuantum de 2500 lei și cinci avertismente.

În anul 2023, operatorul economic a fost planificat pentru control, acesta neputându-se desfășura din cauza prioritizării acțiunilor de control, la nivel național, către centre sociale, instalații de distribuție GPL la autovehicule și unități turistice, în contextul evenimentelor survenite la centrele sociale de îngrijire, exploziei de la Crevedia, incendiului de la Ferma Dacilor, acesta fiind replanificat în anul 2024.

În urma controlului inopinat desfășurat pe amplasament în data de de 15.07.2024, s-a constatat că operatorul economic nu a inițiat demersuri pentru intrarea în legalitate privind autorizarea construcției din punct de vedere al securității la incendiu, astfel beneficiarul investiției a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 50.000 lei.

Pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, sancțiunea limită prevăzută de lege în competența instituției noastre este amenda care, pentru acest obiectiv, a fost aplicată la nivelul cuantumului maxim pentru respectiva faptă.

Referitor la oprirea funcționării ori utilizării construcției acestei societăți comerciale, având în vedere domeniul de activitate, aceasta nu intră sub incidența prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, sens în care oprirea funcționării ori utilizării construcției nu putea fi dispusă", au transmis, miercuri, reprezentanții ISU Satu Mare.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum s-a răzbunat un român pe vecina egoistă care i-a furat locul de parcare. Planul ingenios pus la cale
Digi FM
Câți bani câștigă Tudor Chirilă din cele două firme pe care le deține. Unde alege artistul să investească o...
Pro FM
Reacția Andreei Bălan după ce a fost întrebată de ce Victor Cornea nu și-a găsit „o tânără pe măsura lui”: „E...
Film Now
Alec Baldwin și soția sa, tensionați la un meci de tenis. Motivul pentru care actorul și Hilaria ar fi fost...
Adevarul
Canonizarea părintelui Arsenie Boca, contestată din motive bizare: „Făcea yoga cât e ziua de lungă. Un...
Newsweek
400 lei în plus la salariu după adoptarea venitului minim european. Cine ia banii și din ce lună?
Digi FM
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România, după cinci ani în care a trăit în Canada: „Am vrut o...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Armie Hammer își vinde camioneta. Actorul nu s-a ferit să recunoască ce l-a împins să ia această decizie...
UTV
Margot Robbie, cu burtica de gravida la vedere, in vacanta in Sardinia